Cyprus nemá v úmysle opustiť eurozónu

SITA, TA3
29.3.2013 12:16

Cyprus nemá v úmysle odísť z Európskej menovej únie, vyhlásil prezident krajiny Nicos Anastasiades a ubezpečil obyvateľov Cypru, že po uzavretí dohody o núdzovej pomoci od Európskej únie je situácia pod kontrolou.

"Nemáme v úmysle vzdať sa eura," povedal prezident v piatok na konferencii štátnych zamestnancov v Nikózii. "Nebudeme nijako experimentovať s budúcnosťou našej krajiny," uviedol. Konzervatívny líder Cypru sa takto vyjadril deň po tom, ako banky v krajine opäť otvorili svoje dvere po takmer dvoch týždňoch zatvorenia, ktorého cieľom bolo predísť panickému vyberaniu vkladov Cyperčanmi a bohatými zahraničnými vkladateľmi, keďže stredomorská ostrovná krajina sa zahrávala s možnosťou bankrotu.

Anastasiades, ktorý je vo funkcii hlavy štátu sotva mesiac, kritizoval partnerov Cypru v rámci 17-člennej menovej únie a obvinil ich z "bezprecedentných požiadaviek, ktoré spôsobili, že Cyprus sa stal experimentom". Prvýkrát za obdobie, počas ktorého Európa rieši dlhovú krízu, museli majitelia vkladov v bankách znášať časť nákladov núdzovej pomoci krajine s cieľom udržať ju v eurozóne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok