Cyperské banky už otvorili, výbery zostanú obmedzené

TA3, SITA, TASR
28.3.2013 08:11

Banky na Cypre dnes o 12. hodine miestneho času takmer po dvoch týždňoch otvorili svoje pobočky, ale pre výber a prevod peňazí platia prísne limity. Informuje o tom agentúra DPA.

Banky už otvorili

Pred bankami sa krátko pred ich otvorením tvorili rady. Na poriadok pred klientskymi pobočkami dozerá polícia. Cyperská centrálna banka zaviedla tvrdé obmedzenia pre pohyb financií v bankách, aby zabránila odlevu vkladov do zahraničia.

Klienti na stredomorskom ostrove, ktorý je obľúbenou destináciou turistov z Európy, si tak môžu vybrať zo svojho konta maximálne 300 eur denne. Prevody peňazí do zahraničia a platby platobnými kartami v zahraničí sú obmedzené na 5000 eur na osobu a deň a pri vyššej sume je potrebné povolenie centrálnej banky. Kontroly sa budú týkať aj predaja nehnuteľností a exportných obchodov.

Cyperčania si pri ceste do zahraničia budú môcť zobrať maximálne 1000 eur v hotovosti. Termínované vklady sa nebudú dať predčasne vybrať. Obyvatelia ostrova, ktorí študujú v zahraničí, budú môcť dostať z domova štvrťročne maximálne 5000 eur na pokrytie svojich životných nákladov.

Prísne obmedzenia sa Cyperčanom nepáčia, ale podľa dnešného vyhlásenia Európskej komisie (EK) sú v súlade s európskymi zákonmi a vzhľadom na situáciu na ostrove sú ospravedlniteľné. Komisia ale zároveň vyzvala vládu v Nikózii, aby limity zrušila tak rýchlo, ako to okolnosti dovolia, a obnovila voľný pohyb kapitálu.

Striktné pravidlá pohybu peňazí

Striktné pravidlá pohybu peňazí cyperské ministerstvo financií predstavilo v stredu. Výbery hotovosti štát od štvrtka obmedzí na maximálne 300 eur denne, zakázané bude preplácanie šekov a firmy budú smieť prevádzať financie do zahraničia iba vtedy, ak dokážu, že platia za dovážaný tovar alebo služby.

Centrálna banka bude sledovať všetky obchodné transakcie presahujúce hodnotu 5 000 eur a individuálne preverovať prevody vo výške 200 tis. eur a viac. Ľudia budú môcť z krajiny vyviezť maximálne 3 000 eur v hotovosti. Opatrenia majú zabrániť odlivu financií z ostrova, čo by mohlo hlbšie poškodiť ekonomiku krajiny.

Keďže dohoda s medzinárodnými veriteľmi o finančnej záchrane Cypru zahŕňa aj určité straty hodnoty bankových vkladov, predpokladá sa, že sporitelia po štvrtkovom otvorení bánk podľahnú panike a budú sa zúfalo snažiť vybrať svoje peniaze.

Štátne úrady na Cypre trvajú na tom, že prísne kontrolné opatrenia budú len veľmi krátkodobé."Zmysluplnosť opatrení budeme preverovať každodenne a ak uvidíme možnosť ich zmierniť, urobíme to,"vyhlásil v stredu šéf interného auditu cyperskej centrálnej banky Yiangos Demetriou.

Odborníci sú však skeptickí, pretože podľa nich bude ťažké opatrenia zrušiť, pokiaľ hospodárska kríza na ostrove bude pretrvávať. "Toto v žiadnom prípade nepotrvá len sedem dní. Tieto opatrenia budú permanentné až kým sa hospodárstvo neozdraví," reagoval generálny tajomník medzinárodnej bankovej asociácie IBOS Bob Lyddon.

Zavedenie kontroly pohybu kapitálu tiež podľa niektorých ekonómov vytvára hrozbu vzniku druhotriedneho "cyperského eura", keďže prostriedky zablokované na ostrove budú mať nižšiu hodnotu ako tie, ktoré je možné bežne míňať v zahraničí.


Cyperčania sa musia pripraviť na uťahovanie opaskov

Rozhovor s cyperským podnikateľom

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok