Pápež na znak pokory umyl nohy mladistvým väzňom

TA3
28.3.2013 20:24

Pápež František umyl dnes večer - na úvod Veľkonočného trojdnia - nohy tuctu odsúdených v rímskom väzení pre mladistvých Casa del Marmo v obrade, ktorý už roky vykonával na pamiatku Poslednej večere ako arcibiskup a v ktorom pokračuje aj ako pápež.

V spomínanom väzení pre mladistvých sa v súčasnosti nachádza 46 mládencov a dievčat. Mnohí z nich sú Rómovia alebo severoafrickí migranti a Vatikán informoval, že 12 mladých odsúdených vybrali pre obrad tak, aby boli zastúpené rôzne národnosti a vyznania, nemuseli tak byť nevyhnutne katolíci.

Keďže ide o mladistvých, Vatikán a ministerstvo spravodlivosti nepustili dovnútra médiá. Vatikánsky rozhlas však informoval, že pápež František mladistvým povedal, že Ježiš umyl nohy svojim 12 učeníkom pred svojím ukrižovaním ako gesto pokory. "Ak Pán umyl nohy svojim učeníkom, vy by ste mali urobiť to isté," citovala ho agentúra Associated Press.

Na pápežovo výslovné želanie bola bohoslužba veľmi jednoduchá, bez prítomnosti novinárov a priameho televízneho prenosu.Po nej sa pápež stretol s chovancami nápravno-výchovného zariadenia, ktorí mu darovali drevený kríž a kľačadlo vlastnej výroby. Svätý otec im priniesol veľkonočné vajíčka a tradičný taliansky koláč v tvare holubice.

Na Veľký piatok bude pápež viesť poklonu pred Sviatosťou oltárnou, ktorá sa v Bazilike sv. Petra začne o 17.00 h. Potom sa presunie do Kolosea, kde sa o 21.15 h začne Krížová cesta. V sobotu bude sláviť veľkonočnú vigíliu a obrady vzkriesenia a v nedeľu slávnostnú omšu na Námestí sv. Petra, po ktorej udelí tradičné požehnanie mestu Rímu a svetu, Urbi et orbi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok