Strelec z Hurbanova nepopiera priebeh masakra

TASR, SITA, TA3
25.3.2013 13:06

Obžalovaný mestský policajt Milan J.v dnes pred senátom Špecializovaného trestného súdu priznal, že minuloročná masakra v Hurbanove sa stala tak ako mu ju pripisuje žalujúci prokurátor.

Obžalovaný je z úkladnej vraždy, porušovania domovej slobody a z nedovoleného ozbrojovania. Na svoje obete totiž strieľal z nelegálne držanej zbrane. Dnešné vyhlásenie obžalovaného zapríčinilo, že súd nebude vypočúvať väčšinu svedkov, ani Milana J.. Zajtra súd vypočuje znalcov z odborov psychiatrie a psychológie, aby mohol rozhodnúť o výške trestu.

Milan J. z obce Svätý Peter strieľal v Hurbanove 16. júna minulého roka. Dráma sa začala predobedom, keď sa súkromným autom doviezol pred dom rómskej rodiny. Zastrelil tam otca rodiny, syna aj zaťa a zranil ďalšieho syna a jeho manželku. Po streľbe sa Milan J. vybral k domu primátorky, ktorá však nebola doma. Tvrdil, že jej chcel všetko vyrozprávať. Tam ho aj zadržala polícia.

Dôvodom streľby údajne bolo správanie sa tejto rodiny, vyšetrovatelia nevidia za vraždami rasový motív. Obete boli v minulosti trestne stíhané. Milan J. pracoval v mestskej polícii dvadsať rokov. Podľa medializovaných informácií počas vyšetrovania tvrdil, že ho rodina frustrovala, a tak s ňou urobil poriadok.

Prokurátor špeciálnej prokuratúry podal obžalobu na Milana J. na Špecializovaný trestný súd. Ten však v januári povedal, že skutok bývalého mestského policajta nie je možné posúdiť ako úkladnú vraždu, ale len ako vraždu a prípad postúpil Okresnému súdu v Nitre. Voči tomu podal prokurátor sťažnosť, Najvyšší súd mu vyhovel a prípad sa vrátil na špecializovaný súd.

Pozostalí po obetiach a zranení si na súde uplatňujú náhradu nemajetkovej ujmy, ktorá spolu prevyšuje 90.000 eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok