Cyprus sa zachránil, získal záchranný úver

TA3, TASR
25.3.2013 06:30

Cyprus je zachránený. V noci na dnes si zabezpečil záchranný úver 10 miliárd eur. Bez nich by krajine hrozil bankrot. Prvé peniaze by krajina mala dostať do dvoch mesiacov. Banky na Cypre sú síce stále zatvorené, už dnes by sa ale mali ľudia dozvedieť, kedy sa dostanú k svojim peniazom.

Cyprus by mal dostať prvú splátku zo svojho záchranného balíka do menej ako dvoch mesiacov. Informovala dnes o tom agentúra DPA s odvolaním sa na šéfa Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS) Klausa Redlinga.
"Mali by sme byť v pozícii urobiť prvú splátku začiatkom mája," povedal Redling. Najprv však experti medzinárodných veriteľov Cypru musia vypracovať technické detaily, dodal. Tento plán by mal byť podľa šéfa Euroskupiny a holandského ministra financií Jeroena Dijsselbloema ukončený do polovice apríla.

Dohoda o reštrukturalizácii dvoch najväčších cyperských bánk, ku ktorej došlo v noci nadnes, čím sa krajina vyhla bankrotu, môže pokračovať "bez ďalšieho odkladu vďaka novej rezolúcii, ktorú prijal cyperský parlament v Nikózii," dodal Dijsselbloem.

Cyprus sa musel urýchlene dohodnúť s medzinárodnými veriteľmi na novom spôsobe získania 5,8 miliardy eur, ktoré si má krajina zabezpečiť sama, aby mala nárok na záchranný balík v hodnote desať miliárd eur. Európska centrálna banka (ECB) totiž varovala, že v prípade nedohody nebude po dnešku poskytovať cyperským bankám núdzovú pomoc. To by znamenalo krach bankového sektora a následne aj celej ekonomiky krajiny.

O záchrane pre Cyprus hovoril analytik X-Trade Brokers Kamil Boroš

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok