Kerry pricestoval na neohlásenú návštevu Iraku

TASR
24.3.2013 11:48

Americký minister zahraničných vecí John Kerry pricestoval na neohlásenú návštevu Iraku, kde chce vyzvať irackých lídrov, aby prekonali náboženské rozpory.

Kerry pricestoval na neohlásenú návštevu Iraku
SITA

Tie ohrozujú stabilitu krajiny dokonca ešte v období desiateho výročia invázie pod vedením USA, ktorá zvrhla diktátora Saddáma Husajna. Informácie dnes priniesli tlačové agentúry AP a Reuters. Kerry priletel do irackej metropoly Bagdad v sobotu z jordánskeho Ammánu po tom, čo sprevádzal prezidenta Baracka Obamu na jeho návšteve Izraela, palestínskeho územia a Jordánska.

Podľa predstaviteľov, ktorí cestujú spolu s Kerrym, bude minister vyvíjať tlak na irackého premiéra Núrího Málikího a ďalších popredných politikov, aby presadzovali demokratické reformy. Zároveň ich Kerry vyzve, aby zastavili prelety iránskych lietadiel vezúcich vojakov a vybavenie na pomoc sýrskej vláde, ktorá bojuje proti povstalcom.

Prelety iránskych lietadiel sú zdrojom sporov medzi USA a Irakom. Kerry irackých predstaviteľov upozorní, že ak budú naďalej prelety povoľovať, ohrozia tým stabilitu vlastnej krajiny. Washington je presvedčený, že takéto prelety sa uskutočňujú takmer každý deň, ale iracká vláda prekontrolovala iba dva od vlaňajšieho júla. Kerry tiež navrhne Málikímu a irackému kabinetu, aby uvažovali o odložení komunálnych volieb v dvoch prevažne sunnitských provinciách Anbar a Ninive. Irak totiž stále sužujú rozpory medzi komunitami šiitov, sunnitov a Kurdov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok