Mušarraf sa vracia do vlasti, Taliban ho chce zabiť

SITA TA3
24.3.2013 10:22

Pakistan v nedeľu s napätím očakáva návrat bývalého prezidenta Parvíza Mušarrafa do krajiny. Militantné hnutie Taliban ešte v sobotu pohrozilo, že je pripravené bývalého kontroverzného politika zavraždiť.

"Pripravili sme pre Mušarrafa špeciálne komando zložené zo samovražedných atentátnikov," cituje agentúra AFP hovorcu Talibanu Ihsanulláha Ihsana. Exprezident oznámil, že do vlasti by chcel pricestovať s cieľom zúčastniť sa na májových parlamentných voľbách. Pakistanskí zákonodarcovia vyzvali úrady na jeho okamžité zadržanie a obvinenie z velezrady.

Mušarraf od svojho odchodu z Pakistanu striedavo žije v Dubaji a Londýne. Exprezident, ktorý sa k moci dostal počas nenásilného prevratu v roku 1999, mal byť ako úradujúci prezident zapojený do vraždy opozičnej líderky Bénazír Bhuttovej. V decembri 2007 ju usmrtili pri samovražednom útoku počas jej predvolebného vystúpenia.

Mušarraf, ktorý podiel na vražde odmieta, v roku 2008 pod tlakom opozície odstúpil a nahradil ho Asíf Alí Zardárí, Bhuttovej vdovec. Ešte predtým vyhlásil, že návratu do vlasti sa napriek zatykaču neobáva. Mušarrafovi pakistanský súd ešte v piatok udelil takzvanú ochrannú kauciu v prípade troch obvinení, čím umožnil jeho návrat do vlasti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok