Svetelný úkaz nad východným pobrežím USA bol zrejme samostatný meteor

TASR
23.3.2013 14:03

Záhadný svetelný záblesk na oblohe, ktorý v noci pozorovali tisíce ľudí na východnom pobreží USA a svojimi správami zaplavili sociálne siete, bol zrejme samostatný meteor. "Súdiac podľa jasu sme mali do činenia s niečím, čo žiarilo ako Mesiac v splne," citovala agentúra AP Billa Cooka z Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA). Objekt vstúpil do atmosféry nad severovýchodom USA, dodal Cooke s tým, že len na stránke American Meteor Society (AMS) sa objavilo vyše 500 správ o pozorovaní tohto úkazu.

Svetelný úkaz nad východným pobrežím USA bol zrejme samostatný meteor
SITA

Svedkovia hlásili, že na nočnej oblohe videli okolo 20.00 h miestneho času (02.00 h SEČ) nezvyčajne jasný svetelný záblesk, zafarbený do červena, žlta a zelena. Centrála protivzdušnej obrany a včasného varovania pre USA a Kanadu oznámila, že určite nešlo o satelit alebo lietadlo. Astronómovia z NASA, AMS a miestnych observatórií odhadli priemer objektu na asi 20 centimetrov.

Objavili sa názory, že mohlo ísť o tzv. bolid, teda veľmi intenzívne a dlho žiariaci meteor, skladajúci sa z kovu a skaly. Vo väčšine prípadov kúsky bolidu dopadnú až na zem, no či je tomu tak aj v prípade objektu pozorovaného nad východným pobrežím USA, zatiaľ nie je známe.

Väčšina pozorovaní bola zaznamenaná zo severnej časti východného pobrežia USA, podľa novín USA Today úkaz zaznamenali aj na Floride a západne v oblastiach po štát Ohio. Podľa AMS je veľmi dobrá viditeľnosť bolidu zriedkavá - človek ho za celý život uvidí v priemere len asi raz alebo dvakrát. Takéto nebeské javy sa stávajú pomerne často, ale ich pozorovaniu buď bráni počasie, alebo k nim dôjde v neobývaných oblastiach. Tentoraz bola obloha nad východom USA jasná a navyše bol piatkový večer, keď býva vonku veľa ľudí.

Oblasť ruského Uralu zasiahol tento rok 15. februára meteorický roj, pričom vybuchujúce úlomky zranili približne 1200 ľudí. Pred niekoľkými mesiacmi sa v Kalifornii hlasným treskom "ohlásil" bolid, z ktorého sa našli kusy vážiace do 200 gramov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok