Cyperský parlament rokuje o záchranných krokoch na odvrátenie bankrotu

TA3 SITA
23.3.2013 13:21

Cyperský parlament čaká ďalšie hlasovanie o zákonoch, ktoré majú odvrátiť štátny bankrot. Európa im dala čas do pondelka. Včera časť balíka záchranných opatrení schválili.

Cyperský parlament sa bude riešením súčasnej bankovej krízy zaoberať až po nedeľňajšom stretnutí ministrov financií eurozóny v Bruseli. Agentúre Reuters to v sobotu potvrdil jeden z cyperských zákonodarcov, ktorý si želal zostať v anonymite. "Stretneme sa až po schôdzke Euroskupiny," uviedol v narážke na vrcholný orgán 17-člennej eurozóny zložený z ministrov financií členských štátov Európskej menovej únie (EMÚ). Vláda v Nikózii medzitým v sobotu ráno rokovala aj s členmi takzvanej Trojky - teda Európskou úniou (EÚ), Európskou centrálnou bankou (ECB) a Medzinárodným menovým fondom (MMF).

Cyprus potrebuje nájsť 5,8 miliardy eur do pondelkového ultimáta, aby mohol získať núdzovú pomoc od Európskej únie v sume 10 miliárd eur s cieľom predísť kolapsu svojho finančného systému. Plán na získanie tejto sumy prostredníctvom zdanenia bankových vkladov cyperskí poslanci v utorok odmietli. Na stole je však stále možnosť, že k nemu príde. Nemalo by sa to ale týkať klientov s vkladmi nižšími ako 100-tisíc eur. Cyprus sa snažil pomoc získať aj od Ruska, minister financií sa však tento týždeň z Moskvy vrátil s "prázdnymi rukami".

Obyvateľov Cypru presne pred týždňom zachvátila panika po tom, ako lídri EÚ a MMF odsúhlasili pre ostrovnú krajinu záchrannú pôžičku. Súčasťou jej prijatia malo byť okrem iného aj to, že na pomoci sa musia podieľať aj klienti tamojších bánk. Tí mali prísť o 6,75 percenta svojich vkladov a v prípade, že majú na účte viac ako 100-tisíc eur, banka im mala z uložených peňazí stiahnuť až 9,9 percenta. Obyvatelia sa snažili v reakcii na správy vybrať z bankomatov svoje úspory, banky ich však krátko na to uzavreli.

Ak krajina záchrannú pôžičku nezíska, hrozí jej krach prípadne vypadnutie z eurozóny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok