Konžský generál sa prihlásil v detenčnom centre ICC v Haagu

TASR
23.3.2013 09:56

Bývalý generál konžskej armády Bosco Ntaganda, na ktorého Medzinárodný trestný súd (ICC) vydal zatykač pre obvinenia z náboru detských vojakov, vrážd, etnicky motivovaného prenasledovania a znásilnení, pricestoval v piatok večer do detenčného centra v Haagu.

Konžský generál sa prihlásil v detenčnom centre ICC v Haagu
SITA

Ntaganda pricestoval do Holandska z rwandského Kigali v piatok po tom, ako sa tam prihlásil na veľvyslanectve USA. Bývalý konžský generál Ntaganda založil povstalecké hnutie M23.  Zločinov, z ktorých ho ICC obviňuje, sa mal dopustiť ako veliteľ povstalcov počas ich ťaženia proti vládnym jednotkám v provincii Severné Kivu na východe Konžskej demokratickej republiky.

Rwanda ani USA nemali povinnosť vydať Ntagandu súdu so sídlom v Haagu, pretože nepodpísali rímsku zmluvu, ktorou súd vznikol, a teda nepatria pod jeho jurisdikciu. Približne rok trvajúce ťaženie povstalcov z hnutia M23, ktorí sa pomenovali podľa neúspešnej mierovej dohody podpísanej 23. marca 2009, sa začalo vlani v apríli. Ntaganda mal byť na základe mierovej zmluvy z roku 2009 so svojimi vojakmi začlenený do armády KDR, čo však prezident Joseph Kabila ignoroval.

Zatykač na Ntagandu vydal ICC už v roku 2006, pričom Kabila odmietol konať v prospech jeho zadržania až do roku 2012 s tvrdením, že krehká mierová dohoda stojí na osobe odpadlíckeho vodcu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok