Pápež sa prvýkrát v histórii stretol so svojím predchodcom

TA3, TASR
23.3.2013 08:58

Davy ľudí sa v sobotu zhromaždili na námestí v centre talianskeho mesta Castel Gandolfo južne od Ríma, aby zažili historickú chvíľu: dvaja pápeži sa tam totiž stretávajú na obede a spoločne diskutujú o budúcnosti rímskokatolíckej cirkvi.

Pápež František priletel vrtuľníkom k pápežskému sídlu v Castel Gandolfe, kde býva emeritný pápež Benedikt XVI. od svojho odstúpenia 28. februára. Stal sa prvým pápežom za 600 rokov, ktorý rezignoval. Od vrtuľníka sa autom, v ktorom Františka prišiel privítať Benedikt, odviezli spolu do pápežskej vily. Tam majú v knižnici diskutovať, potom si dajú obed a František v bližšie nestanovený čas odletí naspäť do Vatikánu do svojho dočasného domova v hoteli.
Dramatický odchod Benedikta z Vatikánu v posledný februárový deň, keď vzlietol vo vrtuľníku z heliportu vo vatikánskych záhradách, po boku s plačúcim sekretárom, a krúžil na rozlúčku nad Námestím sv. Petra, je jedným z najsilnejších obrazov tejto pozoruhodnej výmeny pápežov.

Vatikán zľahčuje význam obeda a snaží sa tak splniť Benediktovo želanie "zostať ukrytý pred svetom" a nezasahovať do úradu pápeža Františka. Vatikánska televízia preto naživo nevysielala súkromnú návštevu.
To však nezastavilo davy ľudí a zhromaždili sa pred vilou - hoci všetkom, čo zrejme uvidia, je pápežova helikoptéra nad hlavami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok