Žitňanská a Beblavý vyšli bez trestu, Tvoríme Slovensko pokračuje

TA3, TASR
22.3.2013 07:17

Problémy v strane SDKÚ-DS sú vraj zažehnané. Predsedníctvo do neskorej noci rokovalo okrem témy - volieb do vyšších územných celkov, aj o postupe Lucii Žitňanskej a Miroslava Beblavého. Tí nedávno na vlastnú päsť rozbehli projekt Tvoríme Slovensko, čo sa nepáčilo viacerým členom strany.

"Máme spoločný cieľ, aby vláda jednej strany mala alternatívu a ako členovia SDKÚ-DS chceme, aby táto strana bola silnou súčasťou tejto alternatívy. Informovala som kolegov, že cez projekt Tvoríme Slovensko hľadáme cestu, ako osloviť ľudí, ktorí nedôverujú politickým stranám. Bola to dlhá debata, ale som rada, že kolegovia pochopili, o čo mi ide," povedala Žitňanská.

Zároveň uviedla, že stretnutia v rámci projektu môžu pokračovať aj za účasti predstaviteľov jej materskej strany. "Ak je nejaká odborná téma, tak kolegovia, ktorí sa tomu venujú, ja ich z debát nevylučujem a ani som to doteraz nerobila," uistila.

Na otázku, či bude odteraz tieto aktivity komunikovať s predstaviteľmi strany, odvetila, že členov SDKÚ-DS informovala, aké má plány a že chce odborné diskusie na pravidelnej báze. "Táto debata bola dobrá, necítim potrebu to viac komentovať," podotkla. Či by dnes konala inak, nie je jasné. "Ťažko povedať. Ja osobne som presvedčená, že ten projekt tak, ako je nadizajnovaný, je dobrý," dodala.

"V SDKÚ-DS uprednostňujeme diskusiu, aby v nej zazneli všetky názory a aby sme si boli istí, že naše rozhodnutia budú čo najsprávnejšie. Ľudia chcú od nás vidieť, že vieme spolupracovať a utvoriť alternatívu, tak aby Slovensko bolo rozdelené na ľavicu, stredopravé strany a nezaradených a voliči si mohli vybrať. Hľadali sme spôsob ako z našej strany odstrániť všetky prekážky, aby bol všade jednotný postup v župných voľbách," vysvetlil Frešo.

Na margo projektu Tvoríme Slovensko zdôraznil, že si v strane dali záležať, aby pochopili, o čo v iniciatíve ide a akým spôsobom sa k tomu jej tvorcovia stavajú. "Členovia Prezídia našli spoločnú reč. SDKÚ-DS je stabilná strana a vie svoje problémy vyriešiť vo vnútri a v priateľskom duchu, aj keď si povieme veci, ktoré nie sú celkom v súlade. Chceme, aby SDKÚ-DS bola silnou stranou, aby bola chrbtovou kosťou stredopravej alternatívy," deklaroval.


Frešo tvrdí, že ak je cieľom projektu podporiť existenciu silnej stredopravej alternatívy, silnú SDKÚ-DS, tak bariéry sú si povinní vydebatovať, a to aj urobili. "Verím, že výsledky projektu prídu na pôdu SDKÚ-DS a budú sa dať využiť. To je správne, to nás môže posilniť," myslí si.

V súvislosti so skutočnosťou, že strana Žitňanskej a Beblavému neudelila žiadne sankcie, podotkol, že je to o debate. "Jej výsledkom je spoločný postup, aby strana bola silnejšou, aby existovala stredopravá alternatíva, k čomu vedú viaceré cesty," vyhlásil. Frešo zároveň potvrdil, že stolička sa pod Žitňanskou ako predsedníčkou poslaneckého klubu netrasie.

"Ak predostrieme výsledky z rokovania Prezídia na poslaneckom klube, debata o funkcii Žitňanskej ako predsedníčky klubu bude bezpredmetná," avizoval. Prezídium sa zaoberalo aj situáciou pred voľbami do VÚC. "Signál ísť vo všetkých krajoch do regionálnych volieb spoločne so stredopravými stranami je ďaleko silnejší, ako iba sedem krajov. Na jednom kraji sa to zadrháva. Dali sme našim partnerom návrhy riešení, čakáme odpoveď. Všetky naše návrhy smerujú k tomu, aby sme išli spoločne na celom Slovensku," podotkol, na margo situácie, ktorá nastala v Nitrianskom kraji, kde sa KDH zatiaľ vyjadruje za pokračovanie spolupráce so Smerom-SD.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok