Pápežov pontifikát sa oficiálne začal

SITA, TA3
19.3.2013 12:31

Pápež František začal svoju inauguráciu uctením si hrobky svätého Petra, ktorý bol prvou hlavou katolíckej cirkvi. Následne pred asi 200-tisícovým davom veriacich odslúžil slávnostnú svätú omšu. Tá definitívne a oficiálne odštartovala jeho začínajúci sa pontifikát.

Pápežov pontifikát sa oficiálne začal
SITA

Nový šéf Vatikánu vo svojej kázni opäť odkázal na svätého Františka z Assisi, po ktorom si zvolil svojej pápežské meno. Prisľúbil pritom, že svoj pontifikát zasvätí predovšetkým "chudobe". Svetových lídrov pritom vyzval, aby nedovolili "znameniam skazy a smrti sprevádzať pokrok tohto sveta". Pápež podľa musí podľa vlastných slov "jemne a citlivo uchopiť celé ľudstvo, predovšetkým najchudobnejších, najslabších, najmenej dôležitých". "V toľkej temnote potrebujeme vidieť svetlo nádeje," vyhlásil bývalý argentínsky kardinál Jorge Bergoglio.

František ešte pred omšou dostal aj svoj pápežský "rybársky prsteň" vyrobený na počet svätého Petra, ktorý bol sám rybárom. Ten však na rozdiel od prsteňa Benedikta XVI. nie je vyrobený z čistého zlata, ale len pozláteného striebra. Ďalším dôležitým symbolom, ktoré Františkovi odovzdali kardináli, je takzvané pálium. Ide o širokú stuhu kruhovitého tvaru zdobenú šiestimi krížmi z čierneho hodvábu. Pálium je, podobne ako pápežský prsteň, neprenosné a po smrti pontifika ho pochovajú aj s ním.

Medzi miliónom veriacich zhromaždených na Námestí svätého Petra je aj viacero svetových lídrov vrátane slovenského prezidenta Ivana Gašparoviča. Do Vatikánu prišli aj kontroverzní politici vrátane zimbabwianskeho prezidenta Roberta Mugabeho, ktorý pre sankcie nemôže cestovať do krajín Európskej únie. Vatikán je však suverénnym územím a sankcie sa ho netýkajú. Američania do sídla Svätej stolice poslali viceprezidenta Joa Bidena. Z európskych lídrov sa očakáva účasť nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, španielskeho premiéra Mariana Rajoya, jeho francúzskeho kolegu Jeana-Marca Ayraulta, stáleho predsedu Európskej rady Hermana Van Rompuya i šéfa komisie Josého Manuela Barrosa. Medzi juhoamerickými prezidentmi nebude okrem argentínskej prezidentky Cristiny Kirchnerovej chýbať brazílska hlava štátu Dilma Rousseffová, čílsky prezident Sebastián Piňera či ich mexický kolega Enrique Peňa Nieto.

Slávnostná omša pápeža Františka

Inauguračnú omšu kometovali. Dagmar Babčanová, bývalá veľvyslankyňa SR pri Svätej stolici, Andrej Klapka, cirkevný analytik, Daniel Pastirčák, duchovný Cirkvi bratskej, Peter Bujko, jezuitský provinciál. 

Slávnostnú inauguračnú omšu sledoval aj náš redaktor Martin Linhart

dieta.jpg

Keď pápež prechádzal davom požehnall mnohým deťom, ktoré boli s rodičmi na omši. Foto: SITA

dav.jpg

200-tisícový dav naplnil Námestie sv. Petra v Ríme. Foto: SITA

celebrity.jpg

Na omši a následnej audiencii sa zúčastnilo veľa politikov. Na snímke je argentínska prezidentka Cristina Fernandez a holandský princ Willem-Alexander. Foto: SITA

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok