Pozrite si oficiálne symboly novozvoleného pápeža Františka

TASR, TA3
19.3.2013 07:07

Vatikán v pondelok zverejnil detaily o symboloch pontifikátu novozvoleného pápeža Františka, ktorý je známy svojou skromnosťou. Za súčasť pápežského erbu si zvolil motívy spojené s Rímom ako i svojou argentínskou vlasťou.

Prsteň, ktorý oficiálne dostane dnes počas inauguračnej omše, má zase spojitosť s pápežom Pavlom VI., informovala agentúra AP.

František sa rozhodol, že si ponechá svoj pôvodný erb, ktorý používal, keď bol arcibiskupom v Buenos Aires. Jeho dodatkom sú však pápežské symboly - pozlátená mitra a skrížený zlatý a strieborný kľúč. Samotný štít erbu zobrazuje hviezdu, nardový kvet a žiariace slnko s Kristovým monogramom IHS. Symboly značia troch členov svätej rodiny - Ježiša, Máriu a Jozefa.

Pápežský prsteň si František vybral ten najjednoduchší. Je vyrobený zo striebra so zlatou povrchovou úpravou a zobrazuje apoštola Petra s kľúčmi od Svätej stolice. Prsteň sa niekedy nazýva aj rybársky, nakoľko Peter - prvý pápež v dejinách - bol pôvodne rybárom. Prsteň kedysi patril pápežovi Pavlovi VI., ktorý predsedal jednému zo zasadaní druhého vatikánskeho koncilu v roku 1963.

prsten.jpg

Rybársky prsteň, na ktorom sa nachádza apoštol Peter, ktorý bol rybárom a prvým pápežom. Foto: TASR

erb.jpg

Nový pápežský erb vychádza z erbu, ktorý si pápež František vybral ešte ako arcibiskup v Bueno Aires. Foto: TASR

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok