Austrálsky parlament schválil daň z emisií oxidu uhličitého

TASR
8.11.2011 06:53

Austrálsky parlament schválil dnes zákon, na základe ktorého budú najväčší znečisťovatelia ovzdušia v krajine platiť daň z emisií oxidu uhličitého. Ide o najväčšiu ekonomickú reformu v Austrálii za celé desaťročie, ako aj nový impulz pre decembrové celosvetové rozhovory o klimatických zmenách.

Austrálsky parlament schválil daň z emisií oxidu uhličitého

Nový zákon zavádza daň od júla budúceho roku pre 500 firiem, ktoré produkujú najviac emisií oxidu uhličitého. Výšku dane stanovili na 23 austrálskych dolárov (17,30 eura) za tonu emisií. Výnosy majú byť využité na kompenzáciu domácností za zvýšené ceny energií a pohonných hmôt, ako aj podnikov, ktorých konkurencieschopnosť na zahraničných trhoch daň ovplyvní.

Záverečné hlasovanie v austrálskom Senáte prišlo po piatich rokoch búrlivej diskusie o zdanení emisií oxidu uhličitého. Prijatie zákona je dôležitým víťazstvom premiérky Julie Gillardovej, ktorej popularita v dôsledku plánu klesla.

Gillardová ešte pred vlaňajšími voľbami sľubovala, že jej vláda žiadnu takúto daň nezavedie, ustúpila však požiadavkám Zelených a nezávislých poslancov, ktorí podporujú jej menšinový kabinet. Novú daň vláda predstavila ako ústrednú časť snahy znížiť emisie skleníkových plynov o päť percent v období rokov 2000 až 2020.

Daň pocíti celé austrálske hospodárstvo, od banských spoločností po výrobcov palív, letecké spoločnosti či oceliarne a jej cieľom je tiež dosiahnuť efektívnejšie využívanie energetických zdrojov firmami.
Opozičný líder Tony Abbott, ktorého Liberálna strana vedie v prieskumoch s jasným náskokom, prisľúbil zrušenie dane, ak zvíťazí v budúcich voľbách očakávaných v roku 2013. "Čím dlhšie táto daň existuje, tým horšie následky to má pre hospodárstvo, pracovné miesta a rodiny. Zvýši životné náklady, ohrozí pracovné miesta a neurobí nič pre životné prostredie," vyhlásil.

Líder Zelených Bob Brown, ktorého strana zaistila labouristickej vláde dostatok hlasov na presadenie návrhu v parlamente, uviedol, že "ľudia za 50 alebo 500 rokov nám poďakujú za prijatie tohto zákona".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok