Pápež prirovnal kardinálov k vínu, ktoré starne k lepšiemu

TASR, TA3
15.3.2013 14:23

Pápež vyzval kardinálov, aby odovzdali svoju múdrosť mladším ľuďom s vysvetlením, že rovnako ako víno aj náboženskí vodcovia sa vekom zlepšujú.

Pápež František vyzval dnes katolíckych duchovných, aby sa nepoddávali pesimizmu a nenechali sa odradiť, ale naopak sústredili sa na svoje poslanie v cirkvi.

"Nepodľahnime pesimizmu, tej zatrpknutosti, ktorou nás diabol pokúša každý deň. Nepoddávajme sa pesimizmu a beznádeji," vyzval František v príhovore na stretnutí s kardinálmi, ktoré sa konalo v Sále sv. Klementa v Apoštolskom paláci.

Pápež vyzval kardinálov, aby odovzdali svoju múdrosť mladším ľuďom s vysvetlením, že rovnako ako víno aj náboženskí vodcovia sa vekom zlepšujú.

"Drahí bratia, možno polovica z nás je v pokročilom veku. Staroba so sebou prináša múdrosť. Odovzdajme túto múdrosť mladým, (lebo múdrosť) je ako víno, čím je staršie, tým je lepšie," uviedol 76-ročný pápež k členom kardinálskeho kolégia.

Pápež citoval z diela nemeckého romantického básnika Friedricha Hölderlina, keď ho parafrázoval vo výroku, že "staroba je pokojná a zbožná".

Z Argentíny pochádzajúci nový pápež v príhovore ku kardinálom hovoril aj o potrebe "priniesť evanjelium až na koniec sveta" a plniť poslanie cirkvi priviesť ľudstvo bližšie k Ježišovi Kristovi.

Pápež podľa agentúry DPA mal dobrú náladu, často sa usmieval a opäť často hovoril z hlavy. Krátko po svojom príhovore však zakopol, keď vstal, aby sa pozdravil s dekanom kardinálskeho kolégia Angelom Sodanom.
Pred tým, ako požehnal prítomných, sa František ešte poďakoval všetkým kardinálom, ako aj zamestnancom Vatikánu za prípravu konkláve, a veriacim za ich modlitby za neho. Okrem toho vzdal hold svojmu predchodcovi Benediktovi XVI., keď v príhovore ku kolégiu kardinálov povedal, že jeho viera a učenie "obohacujú a osviežujú" katolícku cirkev. Poznamenal, že Benediktovo dielo bude naveky duchovným dedičstvom cirkvi.
Benedikt XVI. podľa slov pápeža Františka "zapálil plameň v hlbinách našich sŕdc a ten bude horieť stále, pretože ho živia jeho modlitby, ktoré budú podporovať cirkev na jej misijnej ceste."

Už vo štvrtok vo svojej prvej kázni v úrade pápeža František vyzval na reformu a zbožnosť. Povedal, že veriaci musia kráčať cestou vytýčenou Bohom, pokračovať v úsilí o prestavbu a posilňovanie cirkvi a vyznávať Ježiša Krista. "To všetko má niečo spoločné: pohyb," uviedol pápež, ktorého citovala nemecká tlačová agentúra DPA. "Život je cesta, a keď sa na nej zastavíme, nie je to dobré," vyhlásil František.

Pápež takisto upozornil, že cirkvi hrozí, že sa z nej stane iba "akási charitatívna mimovládna organizácia", ak bude pracovať pre dobro sveta, ale bude zanedbávať aspekt viery. Rímskokatolícka cirkev preto podľa neho nesmie zabudnúť na svoju prvoradú misiu - hlásať posolstvo Ježiša Krista.

V nasledujúcich dňoch má pápež František bohatý program: v sobotu prijme na audiencii novinárov, v nedeľu sa bude prvýkrát v úrade pápeža s veriacimi na Námestí sv. Petra modliť tradičnú modlitbu Anjel Pána, na utorok je naplánovaná jeho inauguračná omša a v stredu sa stretne so zástupcami Spoločnosti Ježišovej, ktorej je príslušníkom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok