Čína má nového premiéra, výmena vedenia sa skončila

SITA, TA3
15.3.2013 08:25

Čínske Všeľudové národné zhromaždenie zvolilo v piatok nového premiéra. Do kresla predsedu vlády zasadne doterajší vicepremiér Li Kche-čchjang. Jeho zvolenie je posledným krokom v rámci rozsiahlej výmeny čínskeho najvyššieho vedenia.

Li, ktorý bude vo funkcii nasledujúcich desať rokov, má za cieľ priviesť krajinu k vyrovnanejšiemu rozvoju. Chce tiež zvýšiť ekonomický rast, ale aj bojovať proti korupcii a klásť väčší dôraz na životné prostredie. Jeho reformný plán má rovnomernejšie rozdeliť výsledky hospodárskeho rastu medzi viac ako miliardovú populáciu krajiny. Čínska ekonomika by mala v roku 2013 dosiahnuť rastový cieľ 7,5 percenta.

Čína má od štvrtka aj nového prezidenta. Hlavou štátu sa stal viceprezident Si Ťin-pching, ktorý doterajšieho prezidenta Chua Ťin-tchaa už nahradil aj vo funkcii predsedu čínskej komunistickej strany ako aj vrchného veliteľa armády. Si už pri nástupe na post predsedu komunistickej strany sľúbil zachovať vedúcu úlohu vládnej strany, prisľúbil aj zlepšenie sociálnych podmienok, prijatie ekonomických reforiem a boj proti korupcii. Jeho viceprezidentom, čo je viac-menej symbolická funkcia, sa stal člen politbyra komunistickej strany Li Juang-čchao.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok