Vojaci a policajti budú na výsluhový dôchodok pracovať dlhšie

TASR
14.3.2013 11:27

Vojaci a policajti budú musieť na výsluhový dôchodok pracovať dlhšie. Parlament dnes totiž schválil novelu zákona o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov z dielne rezortu vnútra.

Vojaci a policajti budú na výsluhový dôchodok pracovať dlhšie
SITA

Noví príslušníci poriadkových síl tak budú môcť začať poberať výsluhový dôchodok až po 25 rokoch štátnej služby. Schválené zmeny sa dotknú nielen nových príslušníkov, ale aj tých, ktorí už dnes slúžia. Vojaci a policajti, ktorí doteraz odslúžili menej ako päť rokov, budú mať nárok na výsluhový dôchodok o desať rokov neskôr ako ich predchodcovia.

Ľubomír Galko z SaS mal problém s tým, že sa zmeny dotknú už slúžiacich príslušníkov. Nie je podľa neho fér meniť pravidlá hry tým, ktorí už pracujú. Spravodlivejšie by bolo, keby sa zmeny týkali len príslušníkov, ktorí vstúpia do služby po tom, ako začne platiť nový zákon. Galko sa to pokúsil presadiť cez pozmeňujúci návrh, ktorý však parlament odmietol. Plénum naopak súhlasilo s návrhom, aby priestupky policajtov riešili ich nadriadení v disciplinárnom konaní.

Novela zohľadňuje aj požiadavku na valorizáciu dôchodkov. Tá by mala byť u vojakov a policajtov rovnaká ako v civilnom sektore. Súčasne má byť diferencovaná počtom odslúžených rokov. Výsluhový dôchodok sa tak bude zvyšovať o pevnú sumu, ktorá sa stanoví výpočtom podľa zákonom zadefinovaného vzorca.

Popri predĺžení služby sa zmení aj výška poistného na sociálne zabezpečenie. Policajti a vojaci by mali platiť o dve percentá vyššie poistné, teda sedem percent. Zvýši sa aj odvod na výsluhové dôchodky pre služobný úrad, a to zo súčasných 17 na 20 percent.


Policajti a vojaci prijatí do služby po máji 2013 budú musieť byť v službe 13 rokov, namiesto súčasných piatich, aby im vznikol nárok na odchodné. Dlhšie budú musieť vojaci či muži zákona slúžiť aj pre získanie výsluhového príspevku. Ten dostávajú policajti pri uvoľnení, prepustení alebo uplynutí dočasnej štátnej služby.

"Minimálna doba služby pre vznik nároku na výsluhový príspevok sa každý rok posúva o jeden rok z doterajších piatich na desať rokov," objasnilo ministerstvo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok