Poslanci ani na štvrtýkrát nezvolili šéfa NKÚ

TA3
14.3.2013 21:25

Šéf NKÚ si zatiaľ nemusí baliť kufre. Ani na štvrtýkrát totiž poslanci nezvolili jeho nástupcu. Opozícia svojho kandidáta Vladimíra Klimeša nakoniec nepodporila a hlas mu nedali ani poslanci zo Smeru. Aj keď sa tento scenár dal očakávať, o slovné ani fyzické roztržky nebola núdza.

Smer-SD chce mať podľa SaS z NKÚ svoju pobočku

Vládny Smer-SD podľa strany Sloboda a Solidarita (SaS) odmieta kontrolu hospodárnosti pri nakladaní s verejnými financiami. "Požiadavka Smeru, že podporu jeho poslancov získa len taký opozičný kandidát, ktorý bude mať podporu všetkých opozičných poslancov, je úplne absurdná, perfídna a nedôstojná,"uviedol dnes po opätovnom nezvolení Vladimíra Klimeša za predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) predseda poslaneckého klubu SaS Juraj Miškov. Za túto absurdnú a perfídnu požiadavku podľa jeho slov Smer skrýva to, že v skutočnosti nechce žiadnu skutočnú kontrolu zo strany NKÚ, ale že chce tento úrad mať len ako svoju pobočku.

"Považujeme za poľutovaniahodné, že jednotu opozičných síl v tejto otázke hrubo narušil šéf Obyčajných ľudí a nezávislých osobností Igor Matovič, čím len otvára cestu k tomu, aby Smer-SD ovládol napokon aj tento úrad. Jeho reči o verejnom konkurze na post predsedu NKÚ sú smiešne, od veci, mimo reality," konštatoval Miškov.

Keby bol Matovič oficiálnym koaličným partnerom Smeru, nesprával by sa podľa neho inak. Predseda poslaneckého klubu liberálov tak s ľútosťou priznáva, že po vytvorení rómskej koalície medzi Smerom a OĽaNO vznikla medzi oboma stranami aj koalícia na ovládnutie a podriadenie si NKÚ.

Liberáli oceňujú spoločný postup opozičných strán SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd. "Sme pripravení pokračovať v tomto zápase až do momentu, kým Smer stratí trpezlivosť a vyjde s farbou von. To znamená, že nakoniec schváli za predsedu NKÚ kandidáta, ktorý mu bude po vôli. Ale dovtedy musíme bojovať," uzavrel Miškov.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok