Srholec: Nový pápež bude impulzom aj na zmenu cirkvi na Slovensku

TASR
14.3.2013 09:41

Pre rímskokatolíckeho kňaza Antona Srholca je výsledok voľby nového pápeža milým prekvapením. František je pre Srholca symbolom zmeny, ktorú katolícka cirkev potrebuje.

Srholec: Nový pápež bude impulzom aj na zmenu cirkvi na Slovensku
SITA

Anton Srholec predpokladá tiež, že osobnosť nového pápeža prinúti k zmene aj reprezentáciu katolíckej cirkvi na Slovensku. "Predchádzajúce pôsobenie nového pápeža a spôsob vykonávania jeho úradu naznačujú, že sa v cirkvi začne klásť dôraz na skromnosť a že sa bude oveľa viac prihliadať na chudobné podmienky, v ktorých žijú stámilióny ľudí na celom svete," povedal. Podľa neho tomu napovedá aj meno, ktoré nový pápež prijal, keďže pod menom František nepôsobil ešte ani jeden pápež."Je to symbol, že sa bude ctiť skromnosť, pokora a doslovné nasledovanie Ježiša."

Srholec si myslí, že pápež František I. bude impulzom aj na zmenu katolíckej cirkvi na Slovensku. "Ak budú chcieť reprezentanti slovenskej katolíckej cirkvi nasledovať pápeža, budú musieť opustiť symboly prepychu, vystúpiť z biskupských palácov a budú sa musieť ľuďom prihovárať spôsobom, ktorý je presvedčivejší pre ľudí trpiacich nezamestnanosťou, žijúcich v chudobe a nedostatku."

Srholec dodal, že s novým pápežom prichádza nová filozofia. "Ak sa chceme ako katolícka cirkev v tomto modernom, často zločinnom svete presadiť, už nebudeme môcť hrať kartou, že sme mocní a bohatí, ale že sme múdri nasledovníci Ježiša, ktorí sa skláňajú k chudobným v akýchkoľvek rovinách a úrovniach."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok