Južná Amerika šalie, majú svojho pápeža

SITA, TA3
13.3.2013 21:47

Argentínsku metropolu Buenos Aires v stredu zaplavili desaťtisíce veriacich, ktorí vyšli do ulíc osláviť zvolenie ich bývalého kardinála Jorgeho Bergoglia za nového pápeža Františka I. Po oznámení výsledku konkláve Argentínčania nadšene tlieskali, šoféri trúbili autami a niektorí radosť prejavili aj spontánnym plačom.

Južná Amerika šalie, majú svojho pápeža
SITA

Podobne sa oslavovalo aj v ďalších mestách Latinskej Ameriky, keďže Bergoglio sa stal prvým pápežom pochádzajúcim z tejto časti sveta. Ku katolíckej cirkvi sa tam hlási až viac ako pol miliardy obyvateľov, Petrov stolec napriek tomu nikdy neovládol pápež pochádzajúci odtiaľto.

Kardinála Bergoglia zvolili za hlavu katolíckej cirkvi 115 účastníci konkláve, ktorí sa v stredu zhromaždili vo vatikánskej Sixtínskej kaplnke. O úspešnej voľbe informovali prostredníctvom nabielo zafarbeného dymu vypusteného z provizórneho komína. František I. už predstúpil aj pred veriacich zhromaždených na Námestí svätého Petra, krátko sa im z balkóna tamojšej baziliky prihovoril a spoločne sa s nimi pomodlil.

Exkardinál Bergoglio sa narodil 17. decembra 1936 v argentínskom Buenos Aires. V roku 1998 ho vysvätili za arcibiskupa a v roku 2001 za kardinála. V čase zvolenia za pápeža dosiahol vek 76 rokov.

puerto.jpg

Zábery z Puerto Rico ukazujú radosť i modlitby.

reakcia.jpg

Modliace ženy sa dozvedeli správu o zvolení pápeža priamo v katedrále v Buenos Aires.

O emóciách v Latinskej Amerike sme sa rozprávali so slovenským veľvyslancom v Buenos Aires, ambasádorom Pavlom Šípkom

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok