Reportéri bez hraníc zverejnili zoznam najväčších nepriateľov internetu

TASR
12.3.2013 17:45

Sýria, Čína, Irán, Bahrajn a Vietnam - to je päť štátov, ktoré označila organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) za najväčších nepriateľov internetu v roku 2013.

Reportéri bez hraníc zverejnili zoznam najväčších nepriateľov internetu
SITA

Organizácia RSF pri príležitosti Svetového dňa proti cenzúre na internete, ktorý pripadá na 12. marca, zverejnila Osobitnú správu o kontrole internetu aj rebríček štátov podľa toho, ako rešpektujú, respektíve porušujú slobodu na internete.

V zozname 179 krajín je na tom najlepšie Fínsko spolu s Holandskom a Nórskom - obsadili prvé tri miesta. Slovensko je na 23. mieste, na posledných miestach sú: 177. Turkménsko, 178. Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) a na 179. mieste Eritrea.

Organizácia RSF využíva Svetový deň proti cenzúre na internete na publikovanie správy a zoznamu krajín označovaných ako "nepriatelia internetu". V správe podáva kritiku krajín, ktoré obmedzujú prístup občanov k internetu, alebo ich za používanie počítačovej siete rôznym spôsobom stíhajú. K 12. marcu 2013 je podľa RSF takmer 180 osôb zadržaných za poskytovanie pravdivých informácií na internete.

Organizácia RSF pri príležitosti 12. marca udeľuje aj Cenu Občan na nete (Netizen Prize). V roku 2013 ju získal vietnamský bloger Huynh Ngoc Chenh. Spomedzi vyše 40.000 užívateľov internetu na celom svete ho organizácia RSF vybrala medzi deväť uchádzačov a na základe hlasovania na YouTube RSF v dňoch 27. februára až 5. marca sa vietnamský bloger dostal na prvé miesto.

Odovzdávanie ceny je stanovené na dnes v Paríži v priestoroch Google France pri príležitosti Svetového dňa proti cenzúre na internete.Huynh Ngoc Chenh sa považuje za jedného z najvplyvnejších blogerov vo Vietname. Jeho blog priťahuje okolo 15.000 návštevníkov denne. Za svoje názory, kritiku vlády a obhajovanie slobody vyjadrovania, za presadzovanie otázok demokracie, ľudských práv ho oficiálne miesta sledovali aj odpočúvali.

Svetový deň proti cenzúre na interenete pripadajúci na 12. marca sa pripomína od roku 2008. Jeho hlavným cieľom je mobilizovať každého užívateľa svetovej počítačovej siete na podporu slobodného, pre všetkých prístupného a jedného internetu. Ďalším cieľom tohto dňa je v prvom rade odhaľovať a potláčať cenzúru na počítačovej sieti v jednotlivých štátoch sveta.

Už v prvých rokoch, 2008 a 2009, počas tohto svetového dňa RSF poukazovala na skutočnosť, že v niektorých krajinách sa zvyšuje tlak proti blogerom a dochádza k zatváraniu niektorých stránok na sieti, na čo sa má, podľa RSF, reagovať. Organizácia je pripravená vždy 12. marca tak konať. Tento deň sa nazýva aj Medzinárodný deň za slobodu vyjadrovania na internete.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok