Prvý sudca sa vzoprel Klausovej amnestii, nemala by platiť pre väzňov na úteku

TASR
12.3.2013 09:38

Prvý český sudca sa úspešne vzoprel novoročnej amnestii, ktorú udelil odchádzajúci prezident Václav Klaus. Vrchný súd v Prahe potvrdil verdikt krajského sudcu, podľa ktorého odpustenie trestu neplatí pre odsúdených na úteku, oznámil dnes spravodajský server IHNED.cz.

Prvý sudca sa vzoprel Klausovej amnestii, nemala by platiť pre väzňov na úteku
ČTK

Pražský súd tak potvrdil rozhodnutie plzenského krajského sudcu Přemysla Špicara, ktorý s týmto odôvodnením odmietol v rámci amnestie oslobodiť daňového podvodníka Jaroslava Šrubařa.

Šrubař v 90. rokoch pašoval alkohol z Talianska a za polmiliardový daňový podvod ho odsúdili na deväť rokov väzenia. Pri vynesení rozsudku však nebol a pred trestom sa päť rokov ukrýval v Južnej Amerike.
Predvlani sa vrátil do ČR a požiadal o obnovenie svojho procesu. Po vyhlásení prezidentskej amnestie sa aj na neho malo vzťahovať omilostenie, keďže jeho kauza trvala už viac ako osem rokov.

Plzenský sudca Špicar však Šrubařovo oslobodenie odmietol. Označil pritom za absurdné, že by sa mala amnestia vzťahovať aj na odsúdených, ktorí svoj prípad pretiahli zámerným útekom pred justíciou.
Šrubař sa proti rozhodnutiu plzenského sudcu odvolal na Vrchný súd v Prahe, ktorý však pôvodný verdikt potvrdil. "Na obžalovaného sa podľa nás amnestia nevzťahuje," konštatoval hovorca pražského súdu. Šrubařov advokát sa okamžite odvolal na Ústavný súd.

Podľa informácií internetového vydania denníka Mladá fronta DNES je v Českej republike nedoriešených ešte minimálne ďalších šesť podobných prípadov. U niektorých už štátni zástupcovia (prokurátori) podali sťažnosti na Najvyšší alebo Ústavný súd s cieľom dosiahnuť pokračovanie príslušných procesov napriek amnestii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok