Obnovenie procesu so Sadikim zdržuje preklad dokumentov

SITA
12.3.2013 08:37

Okresný súd Prešov už má na stole dokumenty z Kosova, ktoré si vyžiadal, aby mohol rozhodnúť o tom, či sa obnoví proces s odsúdeným Bakim Sadikim. Ten požiadal v januári o opätovné prejednanie svojej trestnej veci, na čo má právo, lebo ho odsúdili právoplatne a v jeho neprítomnosti.

Obnovenie procesu so Sadikim zdržuje preklad dokumentov
SITA

Rozhodnutie o obnovení procesu je v rukách prešovského súdu, keďže práve ten vymeral Sadikimu 22-ročný trest za obchody s heroínom. Súd však chcel mať pred rozhodnutím k dispozícii materiály kosovského súdu, aby zistil, za akých podmienok bol Sadiki vydaný na Slovensko a či súčasťou rozhodnutia nie sú výhrady kosovskej strany.

"Okresnému súdu Prešov boli doručené rozhodnutia kosovského súdu, avšak tieto sú v albánskom jazyku," potvrdil agentúre SITA hovorca Krajského súdu v Prešove Michal Drimák. Keďže na Slovensku nemáme oficiálne prekladateľa alebo tlmočníka pre tento jazyk, prešovský súd teraz musí riešiť preklad dokumentov. "Súd hľadá iné zákonné možnosti, ako zabezpečiť preklad dokumentov," dodal Drimák.

Baki Sadiki sedí v slovenskom väzení. Zadržali ho v kosovskom Gnjilane v októbri minulého roka. Jeho vydanie museli potvrdiť kosovské súdy. Sadikiho dopravili na Slovensko vládnym špeciálom 28. decembra. Bol hlavou albánskeho drogového gangu na Slovensku, ktorá k nám pašovala heroín z Turecka.

Krajský súd v Prešove v septembri 2011 zamietol jeho odvolanie a potvrdil mu 22-ročný trest väzenia, ktorý mu vymeral okresný súd. Sadikiho súdili na úteku, jeho spoluobžalovaní Juraj Jambrich a Ján Cibula dostali po 15 rokov.

Trojica mužov pôsobiaca vo Vysokých Tatrách ako organizovaná skupina v rokoch 2007 až 2008 dovážala najprv cez Poľsko a neskôr priamo z Turecka na Slovensko heroín, ktorý ďalej distribuovala do Švajčiarska, Talianska a Poľska.

Išlo najmenej o šesť prípadov dovozu a prevozu heroínu a najmenej o 120 kilogramov drogy. Opiát pašovali v letných šľapkách. Polícia zachytila desať kilogramov heroínu v penzióne Casa Dolce v Starom Smokovci, ktorý mal v prenájme Juraj Jambrich so svojím obchodným partnerom.

Penzión susedil s barom a diskotékou Albas, ktoré prevádzkoval Baki Sadiki. Z pašovaného heroínu bolo možné vyrobiť vyše 336-tisíc jednorazových dávok omamnej látky, za ktorú by mohli získať 3,350 milióna eur. Predseda senátu krajského súdu uviedol, že také množstvo heroínu súdna prax v tomto regióne ešte nezaznamenala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok