Bulhari Židov chránili, teraz na to spomínajú

TASR
10.3.2013 17:12

Bulhari si v nedeľu pripomenuli 70. výročie masových protestov, ktoré viedli k záchrane viac ako 48.000 tamojších židov pred deportáciou do nacistických koncentračných táborov. Spomienkové akcie sa konali v celej krajine.

Bulhari Židov chránili, teraz na to spomínajú
SITA

Napriek tomu, že Bulharsko bolo počas druhej svetovej vojny spojencom Nemecka, bolo jediným východoeurópskym štátom, ktorý ochránil svojich občanov židovského pôvodu pred holokaustom.
Ich deportáciám sa podarilo zabrániť vďaka úsiliu vtedajšieho podpredsedu parlamentu Dimitara Peševa. Pešev totiž zverejnil tajnú dohodu o deportácii medzi bulharskou profašistickou vládou a nemeckými spojencami, čím dosiahol jej dočasné zrušenie. Presvedčil 42 poslancov, aby spolu s ním podpísali protestnú petíciu cárovi.

Židov deportovali len z obsadených území

Na obranu židovských spoluobčanov vystúpili aj lídri pravoslávnej  cirkvi v Sofii a Plovdive a akademici, lekári, študenti, odboroví predáci a roľníci začali protestovať, organizovali pochody a pouličné demonštrácie.
Cár Boris III. neskôr nacistickému vedeniu oznámil, že židov potrebuje ako stavebných robotníkov. Presunuli ich do pracovných táborov alebo get na vidieku, ale odmietli ich deportovať či vydať do rúk nacistom.
Bulhari si uctili pamiatku 11.343 židov, ktorí boli deportovaní do táborov smrti z územia Juhoslávie a Grécka, ktoré Bulharsko obsadilo počas druhej svetovej vojny. Bulharský parlament v piatok prijal rezolúciu, v ktorej ich transport do koncentračných táborov uznal ako zlyhanie.
Súčasťou dnešných spomienkových podujatí bolo osadenie pamätnej tabule v blízkosti budovy parlamentu v Sofii, potom sa uskutočnilo zhromaždenie v tamojšej synagóge.
Do Izraela po jeho založení v roku 1948 emigrovalo približne 45.000 bulharských Židov. V súčasnosti má židovská komunita v Bulharsku asi 6.000 členov, väčšinou žijú v Sofii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok