Rusko bude mať najväčší ropný koncern na svete - Rosnefť

TA3
10.3.2013 15:59

Rusko bude mať burzovou hodnotou najväčšiu ropnú spoločnosť na svete. DPA informuje, že Európska komisia a európske protimonopolné úrady schválili prevzatie spoločnosti TNK-BP ruským štátnym koncernom Rosnefť.

Rusko bude mať najväčší ropný koncern na svete - Rosnefť
SITA

Komisia konštatovala, že aj po tejto akvizícii bude mať Rosnefť aj naďalej na medzinárodnom trhu s ropou dosť konkurencie. Importéri komodity si aj v budúcnosti budú môcť vyberať, od koho ju budú nakupovať.
Obavy zo sily Rosnefti odmieta aj Moskva. Minister energetiky Andrej Belousov povedal, že sa tento podnik musí prispôsobiť svetovému trhu a bude v konkurencii iných veľkých koncernov.

Rosnefť získala TBK-BP v dvoch samostatných obchodných operáciách za 34,7 miliardy eur. Šéf Rosnefti Igor Sečin dnes povedal, že dohoda sa má dokončiť do polovice tohto roku. Rosnefť si na vyplatenie podielnikov v TNK-BP požičala peniaze aj na západnom kapitálovom trhu. Koncern bude mať v blízkej budúcnosti na ruskej ročnej ťažby ropy, ktorá dosahuje okolo 500 miliónov ton, 40-% podiel. V novej Rosnefti vzrastie denná ťažba ropy zo súčasných 2,4 milióna barelov (barel = 159 litrov) na 4,1 milióna barelov. Najväčší svetový ropný koncern Saudi Aramco ťaží denne okolo 10 miliónov barelov suroviny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok