Karzaj: Aby USA mohli zostať dlhšie v Afganistane, tajne rokujú s Talibanom

TA3
10.3.2013 11:24

Afganský prezident Hámid Karzaj dnes vyhlásil, že hnutie Taliban vedie pravidelné rozhovory s vládou USA.

Karzaj: Aby USA mohli zostať dlhšie v Afganistane, tajne rokujú s Talibanom
SITA

"V štátoch Európy a Perzského zálivu sa rozhovory medzi Talibanom a Američanmi vedú s každodennou pravidelnosťou," povedal Karzaj na podujatí pri príležitosti Medzinárodného dňa žien. Vzbúrenci však - ako píšu svetové tlačové agentúry - údajne rozhovory s USA vlani v Katare prerušili a hovorca talibov v Afganistane Zabiulláh Mudžáhid odmietol Karzajove tvrdenia, žeby sa rokovania s USA boli odvtedy obnovili.
"Taliban rokuje s Američanmi každý deň, ale napriek tomu odpálil v Kábule a Chóste bomby, aby Spojeným štátom ukázal svoju moc," povedal Karzaj.

V sobotu bolo v hlavnom meste Kábul a v provincii Chóst zabitých 18 ľudí - vrátane detí - a vyše desiatka ďalších osôb utrpela pri týchto samovražedných útokoch zranenia. Karzaj konštatoval, že tieto útoky slúžia záujmom Spojených štátov, aby mohli v Afganistane zostať dlhšie než do roku 2014, keď sa má ich bojová misia oficiálne skončiť.

"Sme si vedomí týchto rozhovorov. Informácie o prebiehajúcich rokovaniach medzi Talibanom a Američanmi nám poskytujú zahraničné zdroje i niektorí vlastenci z Talibanu," zdôvodnil afganský prezident.
Američanmi vedená vojenská koalícia Karzajove vyjadrenia bezprostredne nekomentovala. Nie je celkom jasné, čo afganského prezidenta viedlo k takýmto poznámkam, avšak Karzaj mal už i v minulosti zanietené komentáre, ktoré zjavne využíval ako svoju vyjednávaciu taktiku, píše agentúra AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok