Víťazom prezidentských volieb v Keni je vicepremiér Kenyatta

SITA TA3
9.3.2013 13:14

Prezidentské voľby v Keni vyhral vicepremiér Uhuru Kenyatta, ktorý si podľa predbežných výsledkov zabezpečil 50,03 percenta hlasov. Druhé kolo by sa tak konať nemalo.

Víťazom prezidentských volieb v Keni je vicepremiér Kenyatta
SITA

Pokiaľ ho volebné komisia oficiálne vyhlási za víťaza, stane sa Keňa druhou africkou krajinou na čele s prezidentom, ktorý čelí obvineniam pred Medzinárodným trestným súdom (ICC). Ten Kenyattu viní zo zločinov proti ľudskosti v súvislosti so spornými voľbami v roku 2007, ktoré vyústili do krviprelievania. Jeho uznanie za prezidenta by tak krajine mohlo skomplikovať vzťahy so svetom. Kenyatta je synom prvého prezidenta a zakladateľa štátu Joma Kenyattu.

Kenyattov hlavný rival a zároveň premiér Raila Odinga si zabezpečil 43,28 percenta hlasov. Vzhľadom na tesný výsledok, ktorý zabránil druhému kolu, už avizoval, že ho neuzná a bude žiadať opätovné prepočítanie hlasov. Odingov tábor už počas počítania hlasov vyslovil podozrenia, že ho sprevádzajú rozsiahle manipulácie.

Pondelňajšie prezidentské voľby v Keni prebehli relatívne pokojne. Naproti tomu počas hlasovania v roku 2007 došlo k nepokojom, pri ktorých zahynulo vyše 1 200 ľudí. Násilnosti podkopali povesť Kene ako stabilnej demokracie. Kenyattu v tejto súvislosti Haag obviňuje, že krvavo zasiahol proti svojim oponentom, čo však on odmieta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok