Za Hitlera nebolo všetko zlé, ozýva sa z Rakúska

SITA
9.3.2013 10:14

Viac ako 40 percent Rakúšanov si myslí, že za vlády nacistického vodcu Adolfa Hitlera "nebolo všetko zlé". Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky uskutočneného pri príležitosti blížiaceho sa 75. výročia pripojenia Rakúska k Tretej ríši.

Za Hitlera nebolo všetko zlé, ozýva sa z Rakúska
SITA

Podľa v piatok zverejnených výsledkov prieskumu si 42 percent opýtaných myslí, že za čias Hitlera sa vyskytli aj pozitívne veci, pričom 54 percent sa domnieva, že nacistická strana by uspela aj v súčasnosti. Navyše, viac ako 61 respondentov v prieskume denníka Der Standard a tlačovej agentúry APA vyslovilo podporu konceptu "silného lídra".

Prvá rakúska republika, ktorá vznikla po prvej svetovej vojne na troskách Rakúsko-Uhorska, zápasila s veľkými hospodárskymi problémami a politickou nestabilitou. V roku 1933 bol nastolený autokratický režim, ktorý čelil vzostupu nacizmu prenikajúceho zo susedného Nemecka. Pokus o prevrat najprv síce zlyhal, no v roku 1938 Hitler Rakúsko takzvaným anšlusom pripojil k Tretej ríši a zatiahol do najhoršej vojny v dejinách ľudstva. Po porážke nacistov bolo Rakúsko podobne ako Nemecko obsadené spojencami a rozdelené do okupačných zón. Plnú suverenitu opätovne získalo až v roku 1955.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok