Kardináli rozhodli. Voľba pápeža sa začne v utorok

TASR, TA3
8.3.2013 18:43

S napätím očakávaná voľba nového pápeža, nástupcu odstúpivšieho Benedikta XVI., sa v Sixtínskej kaplnke vo Vatikáne začne v utorok 12. marca popoludní. Oznámil to dnes hovorca Vatikánu Federico Lombardi.

Na konkláve, pred ktorou sa v utorok predpoludním v Bazilike svätého Petra uskutoční špeciálna omša za dobrú voľbu pápeža (Pro Eligendo Romano Pontifice), sa zúčastní 115 zo 117 kardinálov oprávnených voliť novú hlavu katolíckej cirkvi. Do Vatikánu neprišli iba indonézsky kardinál Julius Riyadi Darmaatmadja, ktorý sa ospravedlnil zo zdravotných dôvodov, a britský kardinál Keitha O'Brien, ktorý bude chýbať z osobných dôvodov.

Dĺžka trvania konkláve závisí od počtu volebných kôl, ktoré budú potrebné na úspešný výber nového pápeža. Na to je potrebná podpora dvojtretinovej väčšiny voliteľov, čo znamená hlasy 77 kardinálov.

Od začiatku týždňa sa v rámci tzv. generálnych kongregácií - rokovaní kardinálov, predchádzajúcich samotnému konkláve, prihlásilo do diskusie o aktuálnych otázkach cirkvi, vrátane tých chúlostivých, ako aj o jej výzvach v budúcnosti viac ako 100 členov kardinálskeho kolégia.

Napriek tomu sa kardináli, ktorí budú v priebehu nedele celebrovať omše v rôznych rímskych chrámoch, stretnú v sobotu na ďalšej generálnej kongregácii. Dnes, na Medzinárodný deň žien, hovorili duchovní okrem iného aj o úlohe žien v katolíckej cirkvi alebo o dialógu medzi rôznymi náboženstvami, informoval Lombardi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok