Ženy majú menšie platy už pri nástupe do prvého zamestnania

8.3.2013 11:09

Ženy pracujú na horšie platených pozíciách ako muži. Aj na rovnakých pozíciách však zarobí žena o 7 % menej ako muž.

Ženy majú menšie platy už pri nástupe do prvého zamestnania
SITA

Ženy na Slovensku vlani zarábali o 21 % menej ako muži. Rozdiel medzi platmi mužov a žien je okrem iného spôsobený aj výberom pozícií, na ktorých ľudia pracujú. Muži majú často väčšie zastúpenie na pozíciách, kde sú priemerné platy vyššie, čo zvyšuje rozdiel v zárobkoch. Uvádza to server Platy.sk.     Platové rozdiely medzi pohlaviami, aj keď menšie, však pretrvávajú aj pri porovnaní platov na rovnakých pozíciách. V roku 2012 zarobila žena v priemere žena o 7 % menej ako muž na rovnakej pozícii.

O viac ako pätinu vyššie platy majú muži už pri nástupe na pracovný trh vo veku 17-24 rokov. S pribúdajúcim vekom sa rozdiely medzi ohodnotením mužov a žien zväčšujú a najväčší rozdiel medzi zárobkami je vo veku od 35 do 44 rokov. Najvýraznejší rozdiel medzi platom mužov a žien je na pozíciách prevádzkový manažér (ženy zarábajú o 27 % menej), kuchár (-25 %) a privátny bankár (-20 %). Podstatne menej ako muži zarábajú ženy aj na pracovných pozíciách hlavný účtovník či databázový analytik.

V minulom roku si výšku svojho platu v online platovom prieskume Platy.sk porovnalo s ostatnými zamestnancami na pozícii vodiča takmer 900 mužov. Necelých 600 zamestnankýň si porovnalo svoj plat s kolegyňami na pozícii sekretárka v administratíve. Žiadna zo žien, ktoré sa zapojili do prieskumu Platy.sk, nevyplnila, že by pracovala na pozícii vodič, vodič kamiónu alebo systémový administrátor v informačných technológiách. Na druhej strane za minulý rok žiaden z mužov, ktorí si porovnali svoj plat v online prieskume, do ktorého sa ročne zapojí vyše 100.000 ľudí a porovnáva si platy na viac ako 500 pozíciách, neuviedol, že pracuje na pozícii sekretárka, farmaceutický laborant či učiteľ materskej školy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok