Rumunov a Bulharov zatiaľ do Schengenskej zóny neprijmú

TASR, TA3
7.3.2013 14:10

V Rade EÚ pre spravodlivosť a vnútorné záležitosti zatiaľ nie je konsenzus potrebný pre ich prijatie. Proti sú najmä Nemecko, Holandsko a Fínsko.

Ministri vnútra EÚ sa dnes dohodli že ďalšie rokovanie o rozšírení Schengenu budú v decembri.Podľa nášho ministra vnútra Róberta Kaliňáka nejestvuje konsenzus medzi členskými štátmi EÚ pre skoré prijatie Rumunska a Bulharska do Schengenskej zóny.

Kaliňák povedal, že jeho osobne názorová rozdielnosť ministrov mrzí, lebo si dobre pamätá na obdobie, keď do Schengenu vstupovalo Slovensko a ďalšie stredoeurópske a východoeurópske krajiny. Vtedy bolo tiež veľa obáv, čo sa stane po otvorení hraníc, napokon sa však ukázalo, že tieto obavy boli prehnané.

Za dobrý príklad uviedol pokles kriminality v pohraničných oblastiach Rakúska, kde pol roka pred rozšírením Schengenu bolo zachytených 720 migrantov prichádzajúcich zo Slovenska. Krátko po rozšírení Schengenu ich bolo iba 20 a v posledných rokoch je situácia pokojná a stabilná.

V prípade Bulharska a Rumunska ide podľa Kaliňáka o novopredložené podmienky, keďže obe krajiny splnili kritériá na ochranu vonkajších hraníc únie. Sú to podmienky skôr politické, ktoré sa riešia ešte pred vstupom nových krajín do EÚ. Upozornil, že postoj niektorých členských krajín únie voči dvom balkánskym štátom ako keby spochybňoval rozhodnutie EÚ spred niekoľkých rokov prijať obe krajiny medzi seba.

"Ja týmto nie som nadšený, ale v každom prípade konsenzus neexistuje. Nemecko, Holandsko a Fínsko majú dodatočné podmienky. Rada je o konsenze a preto musíme podporiť Bulharsko a Rumunsko, aby vyvinuli ďalšie úsilie. Dúfam, že keď budeme o tomto hovoriť na jeseň, tak situácia už bude iná," uviedol Kaliňák.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok