Migrácia, pediatri aj Trestný zákon. Kollár potvrdil dátum mimoriadnej schôdze

ta3/TASR
4.9.2023 15:25

Mimoriadne schôdze Národnej rady SR, ktoré sa majú zaoberať témou nelegálnej migrácie, stabilizáciou v pediatrii a zmenami v Trestnom zákone, budú vo štvrtok (7. septembra). Potvrdil to v pondelok predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina).

nr sr národná rada parlament slovensko 1140 px (TASR/Martin Baumann)
TASR/Martin Baumann

Najprv sa poslanci pokúsia otvoriť rokovanie k téme nelegálnej migrácie, ktoré inicioval Smer-SSD. Nasledovať budú schôdze k zdravotníctvu a Trestnému zákonu, na ktorej sa má rokovať o legislatíve, ktorú odobrila vláda.

Znepokojivá situácia

Kollár považuje situáciu s nelegálnou migráciou za znepokojivú. Vláda by mala podľa neho okamžite zakročiť, preto považuje za dôležité, aby o téme rokoval parlament a zaviazal vládu konať. V tejto súvislosti kritizoval, že sa parlamentné voľby nekonali skôr, pretože vláda odborníkov nemôže situáciu adekvátne riešiť. "Keďže ani armáda, ani polícia nekoná, všetci sa vyhovárajú, myslím si, že je namieste ich dostať pod tlak," vyhlásil šéf parlamentu. Schôdza k téme nelegálnej migrácie sa má začať vo štvrtok o 10.00 h.

Podľa Kollára je vysoko pravdepodobné, že sa podarí prijať uznesenie k nelegálnej migrácii s výzvou vláde. Predpokladá tiež, že poslanci schvália novelu zákona o zdravotnej starostlivosti. Za legislatívu bude podľa jeho slov pravdepodobne hlasovať aj klub Sme rodina. Naopak, poslanci za Sme rodina nepodporia otvorenie rokovania o zmene Trestného zákona. Podľa Kollára hrozí, že v predvolebnom čase by si chceli poslanci do novely vložiť rôzne pozmeňujúce návrhy. Novelizácia by si podľa neho mohla počkať už na novú vládu.

Obnovenie kontroly hraníc

Smer-SSD chce, aby parlament požiadal vládu nariadiť dočasné obnovenie kontroly hraníc SR s Maďarskom. Vláda by tiež podľa návrhu uznesenia mala dôsledne uplatňovať readmisnú dohodu s Maďarskom a všetkých zaistených nelegálnych migrantov odovzdávať príslušným maďarským orgánom. Kabinet by mal tiež ukončiť "nezákonnú prax sústreďovania nelegálnych migrantov, ktorí bez akejkoľvek prekážky vstúpili na územie SR, v táboroch a priestoroch s katastrofálnymi, doslova neľudskými životnými podmienkami". Vláda by podľa Smeru-SSD mala nelegálnym migrantom bez identifikačných dokumentov a schopnosti preukázať svoju totožnosť prestať automaticky akceptovať vymyslené identifikačné údaje. Migračnú situáciu by mala vláda podľa návrhu konzultovať s Českou republikou a ďalšími dotknutými krajinami.

O dvoch vládnych novelách by mala NR SR rokovať v skrátenom legislatívnom konaní. Návrh novely zákona o zdravotnej starostlivosti prináša skrátenie ordinačných hodín ambulantných pohotovostí z 22.00 na 20.00 h i zvýšenie poplatkov za návštevu ambulantných pohotovostí a urgentov. Zmena Trestného zákona má zasa zabezpečiť dostatočnú kontrolu osôb, ktorým bola uložená ambulantná forma ochranného liečenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok