Polícia medzi nelegálnymi migrantmi zachytila dvoch teroristov. Vyhostiť ich nemožno

ta3 tasr
4.9.2023 12:41

Polícia pri preverovaní nelegálnych migrantov zachytila aj dvoch teroristov. Informoval o tom prezident Policajného zboru Štefan Hamran s tým, že ich z dôvodu mimoriadnej situácie nemožno vyhostiť. Zároveň potvrdil, že v súvislosti s migrantami sa doteraz nezaznamenala trestná činnosť. Mrzí ho, že sa téma nelegálnej migrácie zneužíva v predvolebnej kampani.

Polícia medzi nelegálnymi migrantmi zachytila dvoch teroristov. Vyhostiť ich nemožno
TASR - Ján Krošlák

Systém s výnimkou

Nelegálna migrácia podľa neho enormne narástla v celej Európe. Hamran deklaroval, že situáciu monitorujú a migrantov preverujú v databázach. "Sme jediná krajina, ktorá každého nelegálneho migranta zavedie do systému," skonštatoval. Na konci procedúry je možné každého administratívne vyhostiť, okrem Sýrčanov a občanov Afganistanu. "Je tam administratívna prekážka ich vyhostenia, rozhodla tak Európska únia," povedal.

Pomoc z armády

Uzavrieť slovensko-maďarské hranice nie je podľa policajného šéfa možné. "Narazíte na schengenský kódex," podotkol. Upozornil tiež, že polícia na to okrem iného nemá prostriedky ani sily. Hamran zároveň apeluje na zmeny vo vydávaní potvrdení o zotrvaní migrantov na území SR, ktoré situáciu s migrantami komplikuje. Polícia podľa neho tiež v júni požiadala o vyčlenenie síl z armády, no zatiaľ im nebolo vyhovené. 

Policajný prezident tiež oznámil, že minulý týždeň podpísala slovenská a maďarská polícia dodatok k dohode o spolupráci. Poukázal na to, že slovenská polícia sa dosiaľ nemohla podieľať na protimigrantských opatreniach na celom území Maďarska. 

Hamran zároveň potvrdil, že Robert Gucký končí vo funkcii riaditeľa Úradu hraničnej a cudzineckej polície. Odchod podľa neho avizoval už skôr. Poprel, že by Gucký žiadal uzavretie hraníc.

Situácia sa rieši

Ministerstvo obrany SR tvrdí, že situáciu konzultuje a komunikuje o nej aj s rezortom vnútra a ďalšími predstaviteľmi vlády i Policajným zborom tak, aby boli opatrenia, ktoré má vláda k dispozícii, primerane využité. Pripomenulo, že Ozbrojené sily SR zodpovedajú primárne za obranu štátu a aktuálne bezpečnostné prostredie vplýva aj na rozsah a intenzitu ich nasadenia.

"V prípade nutnej potreby môže vláda SR rozhodnúť o vyčlenení ozbrojených síl na podporu činnosti Policajného zboru tak, ako tomu bolo už mnohokrát," dodala hovorkyňa Ministerstva obrany SR Mária Precner.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok