Samovražda učiteľky odhalila šikanu zo strany rodičov. Spustila masívne protesty

ta3/Katarína Žgrlíková
4.9.2023 14:34

23-ročnú učiteľku Min-so našli jej kolegovia mŕtvu v skrini v triede základnej školy, kde pracovala. Vzala si život. Táto tragédia rozpútala vlnu hnevu učiteľov v celej Južnej Kórei. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Samovražda učiteľky odhalila šikanu zo strany rodičov. Spustila masívne protesty
Profimedia

Desaťtisíce učiteľov v Južnej Kórei štrajkujú a požadujú lepšiu ochranu pri práci. Hovoria, že ich často obťažujú arogantní rodičia, ktorí im volajú počas dňa aj cez víkendy a neustále a nespravodlivo sa sťažujú, píše BBC. 

Jej denník odhalil pravdu

Min-so učila niečo vyše roka, čím si splnila svoj detský sen, keď nasledovala kroky svojej matky, bývalej učiteľky. Zbožňovala deti. Jej smrť polícia rýchlo pripísala jej nedávnemu rozchodu.

Jej zápisky v denníku však odhalili, že bola mesiace bombardovaná sťažnosťami rodičov, čo viedlo k jej samovražde. Jeden z posledných záznamov bol o jej žiakovi, ktorý porezal iné dieťa ceruzkou a ona bola zapletená do agresívnych neskorých telefonátov a správ s rodičmi.

Protesty učiteľov

Za posledných šesť týždňov sa podľa BBC v Soule zhromaždili desaťtisíce učiteľov, ktorí tvrdia, že sú takí vystrašení z toho, že ich budú obviňovať z týrania detí, že nedokážu potrestať svojich študentov ani zasiahnuť, keď sa navzájom napádajú. 

Obviňujú rodičov zo zneužívania zákona o sociálnom zabezpečení detí, ktorý bol prijatý v roku 2014 a ktorý nariaďuje, že učitelia, ktorí sú obvinení z týrania detí, sú automaticky suspendovaní. Učitelia môžu byť nahlásení za týranie detí aj za to, že zastavia agresívne dieťa, zatiaľ čo napomínanie sa často označuje ako emocionálne týranie. Takéto obvinenia môžu viesť k okamžitej výpovedi učiteľov zo zamestnania.

Prehnané požiadavky

Jeden učiteľ dostal sťažnosť po tom, čo odmietol žiadosť rodiča, aby každé ráno zobudil žiaka cez telefón. Ďalší bol nahlásený za emocionálne týranie po tom, čo chlapcovi zobral nálepky za dobré správanie, pretože porezal svojho spolužiaka nožnicami. 

Túto kultúru sťažovania podporuje juhokórejská spoločnosť, kde takmer všetko závisí od akademického úspechu, pripomína britský spravodajský portál. Študenti tvrdo súťažia o najlepšie známky už od útleho veku, aby sa jedného dňa dostali na najlepšie univerzity.

Kórea mala tradične veľmi silnú kultúru rešpektovania učiteľov, ale kvôli rýchlemu hospodárskemu rastu krajiny je teraz veľa rodičov vysoko vzdelaných. To im dáva pocit nadradenosti. 

Vláda prijala opatrenia

Podľa prieskumu z roku 2023 bola so svojou prácou spokojných menej ako štvrtina učiteľov (24 %), čo je pokles oproti 68 % v roku 2006, keď sa prieskum začal. Veľká väčšina uviedla, že v minulom roku uvažovala o odchode z tejto profesie.

Vláda vydala nové usmernenia pre učiteľov, v ktorých sa uvádza, že učitelia budú môcť v prípade potreby vyviesť neposlušných študentov z triedy a potrestať ich. Hovorí tiež, že rodičia si musia vopred dohodnúť s učiteľmi dátum a čas stretnutí a učitelia môžu stretnutie po práci odmietnuť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok