Majerský z KDH nazval LGBTI+ komunitu pliagou. Bude čeliť trestnému oznámeniu

ta3/Katarína Žgrlíková
4.9.2023 10:34

Predseda KDH Milan Majerský v nedeľu v relácii Na Telo v televízii Markíza nazval LGBTI+ komunitu pliagou a nešťastím. Ozvali sa viacerí politici, ktorých jeho výrok pobúril. Inštitút ľudských práv na Majerského podal trestné oznámenie.

Majerský z KDH nazval LGBTI+ komunitu pliagou. Bude čeliť trestnému oznámeniu
TASR/Pavol Zachar

"Obidve sú nešťastím ktorejkoľvek krajiny, nielen Slovenska – aj korupcia, aj LGBTI+. Sú to pliagy, ktoré ničia krajinu. Ktorúkoľvek,“ vyjadril sa Majerský v diskusnej relácii.

Reakcie politikov

Michal Šimečka z PS okamžite reagoval. Na svojej facebookovej stránke napísal: "Pán Majerský, ospravedlňte sa. Žiaden, absolútne žiaden politik si nesmie dovoliť nazývať akúkoľvek skupinu ľudí pliagou. Ani LGBTI ľudí, ani nikoho iného. Je to absolútne neakceptovateľné a očakávame od pána Majerského, že sa za toto vyjadrenie ospravedlní."




Branislav Gröhling zo SASKY prostredníctvom facebookového profilu strany uviedol, že "týmto vyhlásením pán Majerský urazil nielen všetkých LGBTI ľudí na Slovensku, ale aj ich rodiny a priateľov. Povedať, že LGBTI komunita ničí krajinu rovnako ako korupcia, je absolútne neprijateľné. Členovia LGBTI komunity žijú medzi nami, pracujú, podnikajú, platia dane a odvody, zveľaďujú svoje okolie a starajú sa o svojich blízkych. Korupcia je zásadným problémom Slovenska, pretože rozleptáva spoločnosť, znižuje životnú úroveň a stojí nás zdravie a životy ľudí."

Ospravedlnenie a trestné oznámenie

Majerský sa medzitým ospravedlnil. Na svojom facebookovom profile napísal, že má úctu ku každému človeku a jeho slová boli zle pochopené. Líder KDH v statuse uviedol, že "mal na mysli ideológiu, vonkoncom nie konkrétnych ľudí". Toto nedorozumenie ho mrzí a ospravedlňuje sa, ak bolo nesprávne pochopené, resp. ak sa tým niekoho dotkol. 

Inštitút ľudských práv redakciu ta3 informoval, že na Generálnu prokuratúru podal trestné oznámenie za Majerského homofóbne výroky. 

Riaditeľ IĽP Peter Weisenbacher sa v stanovisku Inštitútu vyjadril, že “šírenie nenávisti je pliaga. Politici a političky, ktoré rozdeľujú spoločnosť aby získali moc sú pliaga. Nie je to ani rok od teroristického útoku pri ktorom zahynuli dvaja LGBT ľudia a zdanlivo slušní politici hovoria veci, ktoré by mohol podpísať aj vrah zo Zámockej. Homofóbia je zo svojej podstaty nedemokratická. Na ktorej strane je KDH je po včerajšku už úplne jasné”.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok