Kráľovnej Alžbete II. vzdali poctu rok po úmrtí. Milovníci psieho plemena corgi spravili nádherné gesto

ta3 Michaela Šimončičová / TASR
3.9.2023 21:08

Fanúšikovia britskej kráľovskej rodiny sa v nedeľu spoločne so svojimi psíkmi plemena corgi zišli pred Buckinghamským palácom, aby tak vzdali poctu zosnulej kráľovnej Alžbete II. krátko pred blížiacim sa prvým výročím jej smrti. Kráľovná totiž bola známou milovníčkou tohto psieho plemena a za svoj život vlastnila vyše 30 corgiov, píše AP.

Kráľovnej Alžbete II. vzdali poctu rok po úmrtí. Milovníci psieho plemena corgi spravili nádherné gesto
AP

Približne dvadsiatka nadšencov vyobliekala svojich psov corgi do kráľovských šiat, prípadne im dala na hlavy korunky a prešla sa s nimi pred Buckinghamským palácom. Organizátorka podujatia Agatha Crererová-Gilbertová by bola rada, keby sa takýto sprievod konal každoročne ako spomienka na Alžbetu II. "Nenapadá mi lepší spôsob, ako si ju pripomínať, než cez jej corgiov, plemeno, ktoré milovala a opatrovala počas celého svojho života," povedala.

Prvého dostala od rodičov

Láska kráľovnej Alžbety II. k týmto vzrastom malým, svojským a veselým psíkom s líščím vzhľadom sa datuje prinajmenšom od roku 1944, keď jej rodičia k 18. narodeninám darovali jej prvého corgiho - sučku Susan, od ktorej pochádza väčšina jej ďalších psov. 

Rada s nimi chodievala na prechádzky

Alžbeta II. sa o svojich psov starala v rámci možností sama, sprevádzali ju počas víkendov vo Windsore a žili v jej súkromných apartmánoch. Kŕmila ich vždy, keď jej to jej nabitý program dovolil, a rada s nimi chodievala aj na prechádzky. Dvoch corgiov s menami Muick a Sandy, ktorí Alžbetu II. prežili, sa po jej smrti ujal jej syn, princ Andrew. Práve on ich ešte ako šteniatka svojej mame s odstupom niekoľkých mesiacov podaroval. 

Alžbeta II. zomrela 8. septembra vo veku 96 rokov na škótskom zámku Balmoral, pričom bola najdlhšie vládnucou britskou panovníčkou a na tróne zotrvala 70 rokov. Po jej smrti sa stal britským kráľom jej najstarší syn Karol.    

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok