Žiadna púšť, ale blato. Nečakané počasie poriadne skomplikovalo festival Burning Man

ta3/TASR
3.9.2023 12:56

Desaťtisíce návštevníkov alternatívneho festivalu Burning Man (Horiaci muž), ktorý sa každoročne koná v púšti v americkom štáte Nevada, prekvapil v sobotu silný lejak. Pre rozbahnený terén je prístup na miesto konania podujatia dočasne uzavretý.

Organizátori požiadali ľudí v improvizovanom mestečku Black Rock City, kde v stanoch a mobilných domoch bývajú návštevníci festivalu, aby šetrili jedlom a vodou. Zatvorené je aj dočasné letisko. V nedeľu sa očakávajú ďalšie zrážky.

Návštevník festivalu vysvetlil, že dážď premenil púštny piesok na viskózne blato siahajúce po členky, v ktorom uviazli aj terénne vozidlá. Nepriechodná je aj oblasť, kde stojí nadrozmerná drevená socha Burning Man, ktorá dala festivalu meno.

Festival s hudobnými a umeleckými podujatiami už tradične láka umelcov, fanúšikov techna, pyrotechnikov a zvedavcov z celého sveta. Končí sa zapálením sochy "horiaceho muža".

Podľa denníka The Reno Gazette Journal navštívilo festival, ktorý sa začal minulú nedeľu a skončiť mal v pondelok, tento rok viac ako 73.000 ľudí.

Tradíciu festivalu založil umelec Larry Harvey, ktorý na letný slnovrat v roku 1986  po tom, čo ho opustila priateľka, spálil na pláži Baker Beach v San Franciscu veľkú drevenú sochu muža so psom ako symbolickú bodku za svojím minulým životom. Tento happening prilákal množstvo divákov a opakoval sa aj nasledujúce roky.

V roku 1990 sa po zákaze pálenia sochy a vzhľadom na stúpajúci počet divákov rozhodlo o premiestnení rituálu do neobývanej oblasti na dne vyschnutého jazera v severnej Nevade. Tiež sa zmenil jeho termín, aby sa využilo celoštátne voľno na prvý septembrový pondelok, keď sa v USA oslavuje Deň práce.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok