Ukrajinské vzdušné sily oznámili, že v Odeskej oblasti zničili 22 ruských dronov

ta3/TASR
3.9.2023 08:07

Celkovo bolo Ruskom vyslaných 25 dronov Šáhid iránskej výroby a "22 z nich zničili vzdušné sily v spolupráci s protivzdušnou obranou ďalších zložiek ukrajinských ozbrojených síl".

Ukrajinské vzdušné sily oznámili, že v Odeskej oblasti zničili 22 ruských dronov
X/@mhmiranusa

Ukrajinské vzdušné sily v nedeľu skoro ráno oznámili, že pri nočnom ruskom útoku na južnú Odeskú oblasť zničili 22 dronov.

Rusko "podniklo z juhu a z juhovýchodu niekoľko vĺn útokov dronmi Šáhid 136/131", napísali na platforme Telegram ukrajinské vzdušné sily. 

Rusko v júli odstúpilo od obilnej dohody, sprostredkovanej Tureckom a OSN, ktorá počas vojny umožňovala bezpečný vývoz obilia z ukrajinských prístavov cez Čierne more. Odvtedy Moskva vystupňovala útoky na juhoukrajinskú Odeskú a Mykolajivskú oblasť, kde sa nachádzajú prístavy a infraštruktúra, ktoré sú životne dôležité pre vývoz obilia do ďalších častí sveta vrátane chudobných krajín.

Minulý mesiac sa však cez Čierne more preplavila prvá civilná loď z Ukrajiny a dorazila do tureckého Istanbulu - napriek ruskej blokáde.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu večer oznámil, že cez "dočasný čiernomorský obilný koridor" zriadený Kyjevom prešli úspešne ďalšie dve plavidlá. Celkovo sa zatiaľ podarilo týmto koridorom preplaviť štyrom lodiam, uviedla agentúra Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok