Sainz vyfúkol Verstappenovi pole position. Ferrari ukazuje v Monze svoju rýchlosť

ta3 tasr
2.9.2023 17:22

Španielsky pretekár Carlos Sainz na Ferrari bol najrýchlejší v sobotňajšej kvalifikácii F1 na VC Talianska. Získal tak prvú pole positon v tejto sezóne, keď prekonal úradujúceho majstra a suveréna sezóny Maxa Verstappena. Holanďan v službách Red Bullu zaostal o 13 tisícin sekundy a najlepšiu trojku doplnil Sainzov tímový kolega, Monačan Charles Leclerc (+0,067 s). Pre Ferrari sú preteky v Monze domáce.

Talianska stajňa nasadila na svojom okruhu nové pohonné jednotky a jej piloti ukazovali rýchlosť počas celej kvalifikácie. V Q3 im vyšli oba pokusy, keď dosiahli najlepšie časy v jednotlivých častiach trate. Po úvodnom pokuse figurovali na prvých dvoch miestach a na vyjazdenejšej trati sa im dokázal priblížiť Verstappen. Ten urobil počas prvého pokusu chybu za Variante della Roggia.

Radosť domácich fanúšikov

"Bola to veľmi intenzívna kvalifikácia, všetci traja sme boli v hre. Mne to fungovalo, poriadne som na to tlačil. Všade, kde sa pohneme máme tento víkend obrovskú podporu fanúšikov, sú úžasní," povedal Sainz v rozhovore priamo na štartovom rošte. V Monze dosiahol prvú pole position v tejto sezóne a štvrtú v kariére. 

O viac než desatinu za najlepšou trojkou zaostal Brit George Russel na Mercedese a sympatický výsledok dosiahol thajský pilot Alexander Albon (Willimas). Vybojoval šieste miesto so stratou takmer pol sekundy a spolu s ním odštartuje z tretieho radu Verstappenov tímový kolega, Mexičan Sergio Perez.

Alpine skončil už v Q1

Postup do Q3 ušiel tesne Japoncovi Jukimu Cunodovi na AlphaTauri, ktorý stratil na desiateho Brita Landa Norrisa (McLaren) trinásť tisícin sekundy. Problém zmestiť sa do limitov trate mal Verstappen spolu s ďalšími pretekármi už v Q1, z nej prekvapivo nepostúpila dvojica Esteban Ocon a Pierre Gasly na Alpine.

Témy: Ferrari
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok