India vypustila prvú sondu na skúmanie Slnka

ta3/TASR
2.9.2023 09:48

Sonda bude päť rokov skúmať slnečnú atmosféru, magnetické búrky na Slnku a ich vplyv na okolie Zeme. Robiť to bude z Lagrangeovho bodu L1 vzdialeného 1,5 milióna kilometrov od Zeme. V tomto bode sa vyrovnávajú gravitačné a odstredivé sily Slnka a Zeme.

India v sobotu vypustila svoju prvú sondu na skúmanie atmosféry Slnka Áditja-L1. Do vesmíru ju vyniesla nosná raketa PSLV-XL, ktorá odštartovala o 11.50 h miestneho času (08.20 h SELČ) z kozmodrómu na ostrove Šríharikóta v štáte Andrapradéš.

Sondu Áditja-L1 vyvinula indická vesmírna organizácia ISRO. Sedem prístrojov na palube sondy bude pozorovať fotosféru (najhlbšie vrstvy slnka), chromosféru (vrstva asi 400 - 2100 km nad fotosférou) a korónu (najteplejšia a najvrchnejšia vrstva slnečnej atmosféry).

Zameria sa najmä na výrony koronálnej hmoty, pri ktorých sa uvoľňuje obrovské množstvo plazmy pozostávajúcej hlavne z protónov a elektrónov. Tieto výbuchy sú také silné, že môžu doraziť až k Zemi a narušiť činnosť satelitov.

India spustila pomerne nízkorozpočtový vesmírny program, ktorý sa však od prvého vyslania sondy na obežnú dráhu Mesiaca v roku 2008 úspešne rozvíja.

V roku 2014 sa stala prvou ázijskou krajinou, ktorá vyslala sondu na obežnú dráhu okolo Marsu. V auguste 2023 sa stala po Sovietskom zväze, Spojených štátoch a Číne štvrtou krajinou, ktorej sa podarilo pristáť na Mesiaci.

V spolupráci s Japonskom chce India do roku 2025 vyslať ďalšiu sondu na Mesiac a v priebehu nasledujúcich dvoch rokov plánuje orbitálnu misiu k Venuši.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok