Tance, piesne a stovky folklóristov. Banská Bystrica ožije krojmi

ta3/TASR
1.9.2023 13:50

Asi tri desiatky folklórnych súborov, skupín a sólistov a približne 840 jednotlivcov sa zúčastní na 6. ročníku Slovenského dňa kroja. Podujatie sa začína v piatok (1.9.) popoludní na Námestí SNP v Banskej Bystrici a organizátori vyzývajú návštevníkov, aby aj oni prišli do mesta v kroji a podporili tak prezentáciu výnimočnej krásy slovenskej ľudovej kultúry.

Tance, piesne a stovky folklóristov. Banská Bystrica ožije krojmi
TASR/Michal Svítok (foto ilustračné)

"Projekt Slovenský deň kroja je skutočne unikátny, najmä vďaka procesu, ktorým sa tvorí. Počas uplynulých rokov sme navštívili desiatky obcí naprieč Slovenskom, spoznali ich tradície a najmä videli nádherné kroje. Som skutočne dojatá, keď vidím, ako si často bez akejkoľvek podpory zo strany štátu chránia dedičstvo, ktoré považujú za svoje najväčšie bohatstvo. Slováci a Slovenky prichádzajú na stretnutia v krojoch po svojich starých a prastarých mamách, spievajú piesne typické pre ich kraj, rozprávajú príbehy z dávnych čias, ktoré formovali ich prítomnosť a odovzdávajú ich budúcnosti," uviedla autorka projektu Mária Reháková.

Od 12.30 h diváci uvidia vystúpenia folklórnych súborov a skupín z celého Slovenska. Záver denného programu bude patriť skupine Iconito, ktorú vystrieda Spevácky zbor Lúčnice a Detský spevácky zbor Slovenského rozhlasu. Od 19.00 h sa uskutoční sprievod námestím a o 20.30 h galavečer, v ktorom vystúpia okrem iných aj Poddukelský umelecký ľudový súbor a folklórne súbory Vatra, Šarišan, Urpín.

Počas celého dňa sú pre návštevníkov pripravené aj stánky s remeselníkmi a občerstvením, a tiež škola tanca. Návštevníci môžu v Stredoslovenskom múzeu (SSM) v Thurzovom dome vidieť i výstavu, ktorá prostredníctvom 42 veľkoformátových fotografií prezentuje kultúrne dedičstvo, krásu, jedinečnosť a rôznorodosť slovenských ľudových krojov z rôznych regiónov.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok