Slávnostná schôdza pri príležitosti Dňa ústavy je dnes v historickej budove Národnej rady

ta3/TASR
1.9.2023 11:42

V historickej budove Národnej rady (NR) SR na Župnom námestí v Bratislave sa začala slávnostná schôdza parlamentu. Koná sa pri príležitosti výročia prijatia Ústavy SR. V úvode vystúpil s príhovorom predseda parlamentu Boris Kollár.

Po schôdzi bude nasledovať udeľovanie štátnych cien Jozefa Miloslava Hurbana. Dostanú ju 13 laureáti, z toho dvaja in memoriam. Predseda NR SR udelí cenu napríklad exprezidentovi Ivanovi Gašparovičovi, biskupovi Stanislavovi Zvolenskému, predsedovi rakúskej Národnej rady Wolfgangovi Sobotkovi, ale aj Viere Dubačovej, Mariánovi Kuffovi či Jurajovi Kukurovi a ďalším. Cenu in memoriam udelí aj Pavlovi Mešťanovi a Ľubomírovi Romanovi.

Rešpektovanie základných ľudských práv a slobôd definovaných v Ústave dáva občanom právne garancie, ale podporuje aj vlastenectvo. Skonštatoval to podpredseda Národnej rady (NR) SR Gábor Grendel (OĽANO) v príhovore počas slávnostnej schôdze pri príležitosti Dňa Ústavy SR. Zvrchovanosť a suverenitu vyzdvihol predseda klubu Smer-SD Robert Fico a ústavu označil za civilnú bibliu. Predseda SaS Richard Sulík zároveň za najväčšiu výzvu pre nových poslancov označil úlohu doviesť Slovensko na cestu dobiehania Európskej únie.

Grendel poznamenal, že vzťah k vlasti podkopáva práve nerovnosť pred zákonom a neprávosť páchaná inštitúciami štátu. "Želám nám všetkým, aby naša ústava a zákony naďalej vytvárali priestor na právo, spravodlivosť a rovnosť pred zákonom. Zároveň želám nám všetkým aj spravodlivých ľudí v parlamente, vo vláde aj v justícii, aby právo a spravodlivosť nastoľovali v prospech všetkých občanov Slovenskej republiky," vyhlásil.

Fico pripomenul, že zákonodarcovia sa pri tvorbe ústavy snažili o jej zrozumiteľnosť a jasnú aplikovateľnosť, pričom by nemal byť veľký rozdiel medzi jej znením a reálnym životom. Poznamenal, že v uplynulom období došlo k viacerým porušeniam základných práv a slobôd. Pripomenul, že duch ústavy je zapísaný v jej preambule a odmietol tendencie jej zmeny. Poukázal na základy ústavy stojace na tradíciách a kritizoval diskusie o vypustení článku ustanovujúceho manželstvo ako zväzok muža a ženy. Pripomenul, že preambula spomína Slovenské národné povstanie a našu zvrchovanosť.

Sulík v rámci hodnotenia uplynulého obdobia skonštatoval, že bolo okrem iného charakterizované aj chaosom. Kritizoval, že NR SR skĺzla k rozdávaniu, ale aj množstvo zákonov schválených v skrátenom legislatívnom konaní. Zdôraznil potrebu reforiem. Ocenil tiež, že žiadny relevantný subjekt nepožaduje vystúpenie z NATO ani Európskej únie.

Na slávnostnej schôdzi sa zúčastnili viaceré osobnosti aj laureáti štátnej ceny Jozefa Miloslava Hurbana. Medzi nimi napríklad exprezident Ivan Gašparovič či bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok