Zdravotníkom sa od septembra majú rátať do mzdy aj roky odpracované v ZSS

ta3/TASR
1.9.2023 10:34

Základná zložka mzdy zdravotníckeho pracovníka sa zvýši aj za odpracované roky v zariadeniach sociálnych služieb (ZSS) a zariadeniach sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately. Vyplýva to z novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve, ktorá v piatok nadobudla účinnosť.

Zdravotníkom sa od septembra majú rátať do mzdy aj roky odpracované v ZSS
TASR/František Iván

Novela má tiež zabezpečiť, aby sa zdravotníckemu pracovníkovi, ktorý po získaní požadovanej odbornej spôsobilosti začne vykonávať iné zdravotnícke povolanie v rozsahu svojho vzdelania, zvýšila základná zložka mzdy o daný počet rokov, ktoré odpracoval, aj keď v inom zdravotníckom povolaní, aj v zariadení sociálnych služieb a v zariadení sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately.

Základná zložka mzdy sa má zvýšiť aj za čas, keď zdravotnícky pracovník zamestnaný v zariadení sociálnych služieb a v zariadení sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately bol na materskej dovolenke alebo rodičovskej dovolenke.

Súčasťou novej legislatívy je aj zmena započítavania odpracovaných rokov zdravotníckeho povolania na účely základnej zložky mzdy zdravotníckeho pracovníka aj pre ženy, ktoré ostali na materskej dovolenke s tretím a ďalším dieťaťom. Podľa predkladateľov môže mať táto zmena potenciál prilákať matky, ktoré zvažujú návrat do svojho povolania.

Témy: dovolenka mzda
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok