V domácnosti oceníte okrem citrónov aj pomaranče: Toto všetko vyčistí ich kôra

TA3/zm
29.9.2023 16:00

Samotné pomaranče sú lahodnou a osviežujúcou pochúťkou, ale často podceňujeme potenciál ich šupiek. Skutočnosť je taká, že tieto aromatické a vôňou nabité šupky môžu byť v domácnosti využité na rôzne spôsoby.

V domácnosti oceníte okrem citrónov aj pomaranče: Toto všetko vyčistí ich kôra
Freepik

Šupku z pomarančov nevyhadzujte, je rovnako cenným pomocníkom, ako je to v prípade citrónov.

Prírodný osviežovač vzduchu

Pomarančové šupky môžu byť vynikajúcim prírodným osviežovačom vzduchu. Stačí ich nechať uschnúť na slnku, potom ich umiestniť do bavlneného vrecka a umiestniť ich v skrinke, šatníku alebo v aute. Ich príjemná vôňa bude postupne uvoľňovať príjemné aróma.

Pachy v chladničke

Príjemnú pomarančovú vôňu môžete využiť aj na eliminovanie pachov v chladničke. Pomarančovú kôru stačí pridať do misky so soľou a nechať stáť v chladničke. Zmes pohltí všetky potravinové pachy a vymieňať ju treba len raz za týždeň.

Univerzálny čistič

Pripravte si z pomarančových šupiek a octu domáci, voňavý čistiaci prostriedok. Je natoľko univerzálny, že ním budete môcť vydrhnúť podlahy i umyť okná. Do dvojdecovej fľaštičky s rozprašovačom nalejte ocot a pridajte šupky z jedného pomaranča. V tom je celý fígeľ, ale na výsledok si budete musieť počkať až mesiac. Za ten čas elixír na upratovanie skladujte v chladničke a občas pretrepte, aby sa citrusový extrakt dobre s octom spojil a lúhoval.

Ligotavý riad

Aj vy sa stretávate s tým, že vás riad sa neumyje v umývačke riadu dokonale? Teda, špina zmizne, ale na tanieroch príboroch i pohároch občas ostávajú zaschnuté fľaky vodného kameňa. Pripravte týmto riadom horúci kúpeľ s pomarančovými šupkami. Stačí napustiť vodu do umývadla, pridať olúpanú pomarančovú kôru a riad s vodným kameňom ponoriť na pol hodiny. Nemusíte nič viac robiť, zaschnuté škvrny sa rozpustia samé.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok