Horčicový kúpeľ či obklad z masti: Pri prechladnutí nebežte do lekárne, ale do komory

TA3/zm
28.9.2023 16:00

Kedysi sa prechladnutie neliečilo liekmi, ale potravinami. Rady našich babičiek platia dodnes, no na mnohé babské recepty sa zabudlo. Osviežte si pamäť.

Horčicový kúpeľ či obklad z masti: Pri prechladnutí nebežte do lekárne, ale do komory
Freepik

Pri prvých príznakoch chrípky a prechladnutia nemusíte utekať do lekárne. Radšej si zájdite do komory, nájdete v nej toho viac než dosť na boj proti jesenným chorobám.

Soľ na kloktanie

Soľ si dokáže poradiť s mnohým, vrátane začínajúceho ochorenia. Pripravte si jednoduché kloktadlo, ak vás pobolieva hrdlo. Na deci teplej vody použite čajovú lyžičku, ktorú v nej ľahko rozpustíte.

Cesnakové recepty

Základom na všetky jesenné a zimné neduhy je cesnak. Receptov, ako ním vyliečiť chrípku či inú virózu, je viacero. Môžete si urobiť hrianku, ktorú ním bohato potriete. Alebo, ak cesnak veľmi nemusíte, pretlačte ho na lyžičku s medom, ktorý zjemní jeho výraznú chuť. Z prechladnutia vám pomôže dostať sa aj cesnakový čaj. Stačí len nakrájať niekoľko strúčikov a zaliať vriacou vodou či mliekom.

Cibuľové mlieko

Okrem už spomínaného cesnaku je ďalšou babskou radou v boji proti prechladnutiu cibuľa. Aj tú môžete vyskúšať pridať do mlieka a popíjať ako sirup proti kašľu. Do hrnca vložte tri olúpané a pokrájané cibule, pridajte pár klinčekov a vetvičku rozmarínu. Zalejte mliekom a trochou vody, varte dve hodiny, potom sceďte a pite trikrát denne.

Obklad z masti

Bolesti hrdla naše babičky neliečili len zvnútra, ale aj vonkajšími obkladmi. Jeden z najúčinnejších je potrieť si krk kvalitnou bravčovou masťou a obaliť látkou. Neobvyklé nebolo kedysi ani spojiť viacero receptov, napríklad masť natrieť na chlieb a pridať na ňu citrón, až potom krk obviazať na noc, napríklad šatkou.

Horčicový kúpeľ

Na prvé známy prechladnutia je horúca vaňa ako stvorená. O to viac, ak do kúpeľa pridáte pohár horčice. Tá dokáže stiahnuť dokonca aj stúpajúcu teplotu. Treba sa v nej kúpať aspoň desať minút a potom sa obliecť do teplého oblečenia a cez noc poriadne vypotiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok