Stres spoznáte na tvári: Ak žijete či pracujete pod tlakom, prejaví sa to aj na pokožke

TA3/zm
27.9.2023 16:00

Ak ste pod tlakom, telo produkuje oveľa viac potu a kožného mazu, čo v prípade pokožky na tvári znamená živnú pôdu pre tvorbu vyrážok. A nielen akné prezradí, že máte stres.

Stres spoznáte na tvári: Ak žijete či pracujete pod tlakom, prejaví sa to aj na pokožke
Freepik

Ako sa prejavuje stres na pokožke? Jeho následky môžu byť zreteľné vo viacerých  formách.

Indikácie na tvári

Stres ovplyvňuje kožu ako najväčší orgán ľudského tela, len treba vedieť, aké príznaky si máme všímať. Rýchlejšie sa objavujú vrásky, výnimoční nie sú ani tmavé kruhy pod očami, ktoré často získavajú neželaný fialový nádych. Stres taktiež prispieva k nejednotnému tónu pleti a nevzhľadným červeným škvrnám. Celkové napätie tela bráni primeranému prietoku krvi, čím vznikajú spomínané škvrny, ale aj zmena farby pleti na matnú až sivastú.

Vyrážky z nervov

Nie je nič nezvyčajné, aj keď ste už dávno prekročili pubertu, že zo stresu vzniknú na tvári nepekné vyrážky. Organizmus pri zaťažení produkuje väčšie množstvo potu a kožného mazu, čo v prípade pleti poskytuje ideálne podmienky na vznik akné.

Odporúčame nesnažiť sa vyrážky vytláčať, ale nechať im prirodzene dozrieť a odpadnúť. Pri domácom zásahu hrozí riziko rozšírenia zápalu na iné miesta.

Starostlivosť o pokožku

Hoci by najjednoduchším riešením bolo eliminovať nervozitu, nie vždy je to možné a v našich silách. Ak ale viete, že je pred vami náročné obdobie, napríklad v práci, je dobré pleť na záťaž v podobe stresu pripraviť. Skúste tieto jednoduché tipy.

Doprajte si kvalitný spánok a oddych, iste viete, že to je základ pre celkové zdravie, vrátane zdravia pokožky. Pokúste sa obmedziť konzumáciu kávy, jej nadmerné pitie vedie k dehydratácii, čo sa opäť prejaví na zhoršenej kvalite pokožky.  

Jednou z drobných zmien s výraznými výsledkami môže byť aj technika nanášania kozmetiky. Miesto bežného roztierania skúste prípravky jemne vklepávať do pleti. Táto metóda poskytuje tvári príjemnú masáž a zlepšuje prekrvenie pokožky.

Témy: Stres Krása
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok