Tipy od talianskeho šéfkuchára: Tieto chyby robia Slováci pri príprave tiramisu najčastejšie

TA3/zm
3.9.2023 10:00

Myslíte si, že pripravujete dokonalé tiramisu? Možno by vás Taliani vysmiali. Napriek tomu, že bezpochyby aj podľa vášho receptu chutí tento dezert skvele, známy taliansky šéfkuchár nám prezradil, aké chyby robíme najčastejšie.

Tipy od talianskeho šéfkuchára: Tieto chyby robia Slováci pri príprave tiramisu najčastejšie
Freepik

Základom tiramisu je mascarpone, čerstvé vajcia, káva a piškóty. No i tak môžete veľa pri príprave tiramisu pokaziť. Známy taliansky šéfkuchár Andrea Ena nám prezradil, ako postupovať správne, podľa skutočnej talianskej receptúry. Tu sú najčastejšie chyby, ktoré robíme.

Izbová teplota

Nielen vajíčka by pri príprave tiramisu mali mať izbovú teplotu, ale všetky ingrediencie, ktoré ste skladovali v chladničke, treba vytiahnuť naraz. Platí to teda okrem vajec aj pre lahodný krémový syr. Samozrejmosťou je, že do talianskeho dezertu ide mascarpone a pokiaľ ho nahradíte slovenskými nátierkovými maslami, nikdy nedosiahnete dokonalý výsledok. Čo sa pomeru týka, na šesť vajec potrebujete pol kila mascarpone. Ale dezert môžete, samozrejme, urobiť z polovičnej i dvojnásobnej dávky.

Pomer žĺtkov a bielok

Väčšina receptov, hoci tvrdia, že sú podľa talianskej receptúry, spotrebuje celé vajíčka bezo zvyšku. Teda na mysli máme rovnaký počet žĺtkov a bielok. No v skutočnosti by malo byť žĺtkov dvojnásobne viac než bielkov. Napríklad, ak pripravujete tiramisu zo šiestich vajec, na sneh vyšľaháte len tri bielka. Z plnej dávky by snehu bolo toľko, že krémová časť dezertu by nemala správnu konzistenciu ani chuť.

Andrea Ena Gourmet Academy

Do bielkov pridajte štipku soli a lyžicu kryštálového cukru, ktorú odoberiete z dávky 120 gramov. Vyšľahajte na tuhý sneh. Zvyšok cukru dajte k žĺtkom a šľahajte, kým nenarastie objem dvojnásobne a cukor sa celkom nerozpustí.

Správna káva

Keďže tiramisu je kávový dezert, na tejto ingrediencii obzvlášť záleží. V prvom rade chuť – tá by mala byť silná a horká. Zabudnite na zalievané kávy alebo na jej osladenie. Druhým faktorom je teplota – tá by nemala byť ani príliš teplá, ani príliš studená. Zlatá stredná cesta v podobe vlažnej kávy zaistí, že sa piškóty nápojom najlepšie nasiaknu.

Ponorenie piškót

Keď už sme pri piškótach, iste viete, že treba použiť cukrárenské podlhovasté, teda nie slovenskú klasiku v podobe okrúhlych piškótiek. Samotné ponorenie do kávy by malo trvať štyri sekundy, pričom niektoré recepty uvádzajú, že by sa namáčať mala len jedna strana. No podľa známeho talianskeho šéfkuchára treba ponoriť celú piškótu, takže si pripravte radšej vyššiu misku a nie hlboký tanier.

Ak vám stále chýba alkohol, ktorý sa zvykne pridávať do kávy, Andrea Ena upozorňuje, že ho do tiramisu pridáva len máloktorý taliansky región. Amareto či iný likér je vlastne taká slovenská záležitosť. Použiť ho, samozrejme, môžete, ale v originálnej receptúre ho nenájdete.

Tiramisu Gourmet Academy

Najskôr krém

Pri ukladaní jednotlivých vrstiev piškót a krému začnite práve krémom. Aj toto na Slovensku robíme zvyčajne opačne. Pritom krém zaistí, že sa piškóty nebudú kĺzať, nech si zvolíte akúkoľvek formu na tiramisu, pokojne plech alebo aj pohár.

Kakao na záver

Po niekoľkých vrstvách striedania krému a piškót, podľa výšky formy, nasleduje kakao. Andrea Ena upozorňuje, že by to mal byť skutočne posledný krok prípravy. Neodporúča poprášiť dezert a odložiť ho do chladničky, pretože kakao navlhne a zmení chuť i farbu. Naopak, kakao si nechajte až na chvíľu tesne pred servírovaním.      

Témy: jedlo Tiramisu
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok