Zabudnite na alobal: Tieto potraviny rozhodne doň nebaľte, inak riskujete zdravie

TA3/zm
26.9.2023 08:00

Nesprávne použitie alobalu pri balení potravín môže mať negatívny vplyv na ich kvalitu a dokonca na zdravie.

Zabudnite na alobal: Tieto potraviny rozhodne doň nebaľte, inak riskujete zdravie
Freepik

Existuje niekoľko potravín, ktoré by sa nemali baliť do alobalu. Dôvodom je, že hliníková fólia by do jedla mohla uvoľniť škodlivé látky.

Kyslé potraviny

Alobal reaguje s kyslými potravinami, ako sú napríklad citrusové plody, ale aj paradajky, pokrmy obsahujúce ocot či iné kyslé zložky. Po zabalení do alobalu by sa do jedla uvoľnili hliníkové častice a spoznali by ste do dokonca i na zmenenej chuti.

Slané jedlá

Podobne ako kyslé potraviny, aj slané jedlá môžu spôsobiť reakciu s alobalom a viesť k uvoľňovaniu hliníka. Zvyčajne na chuti nespoznáte nič, ale netreba riskovať. Pre takéto pokrmy, či už ide o ingrediencie, alebo hotové jedlá, je ideálnym balením použitie plastových alebo sklenených nádob.

Potraviny s vysokým obsahom tuku

Tuky a hliníková fólia tiež nie sú kamaráti, opäť si to môžete overiť aj na zmene chuti. Mastné pokrmy sa na alobale dobre pripravujú, ale na balenie nie je rozhodne vhodný. Opäť siahnite radšej po potravinových dózach.

Aromatické jedlá

Alobal môže zachytávať silné vône, ktoré sa následne prenesú na iné potraviny, ktoré skladujete v ich blízkosti. Takže taká kôprová omáčka zakrytá hliníkovou fóliou môže zamoriť doslova celú chladničku. Radšej použite nepriepustné obaly, najmä ak hovoríme o vekách nádob.

Potraviny s vysokou vlhkosťou

Predstavte si čokoľvek kovové vo vlhkom prostredí. Iste viete, že je to ideálna kombinácia na vznik hrdze, čo sa vám v prípade potravín nemusí ihneď spojiť. No reakcie potravín s vysokým podielom vody v kombinácii s alobalom prebiehajú, aj keď ich voľným okom nevidíme. Takže opäť siahnite radšej po skladovaní v plaste alebo skle.

Témy: alobal jedlo
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok