Cesnak nedávajte len do jedál: Pripravte si z neho dezinfekčný a čistiaci roztok

TA3/zm
24.9.2023 10:00

Cesnak je prírodné antibiotikum no jeho dezinfekčné účinky nemusíte využívať len v kuchyni. Pokojne ho použite aj pri upratovaní domácnosti.

Cesnak nedávajte len do jedál: Pripravte si z neho dezinfekčný a čistiaci roztok
Freepik

Pomocou cesnaku, respektíve roztoku z neho, dokážete vydezinfikovať takmer všetko. No obzvlášť účinný je pri upratovaní kúpeľne a toalety.

Cesnak v toalete

Skôr, ako si pripravíte zázračný roztok na upratovanie, jeden malý trik môžete skúsiť už dnes večer. Hoďte do toalety strúčik cesnaku, nechajte ho tam cez noc a ráno spláchnite. Alebo, ak sa vám to nehnusí, vyberte a vyhoďte. Tým, že má cesnak v sebe dezinfekčné látky, minimalizujete baktérie v toaletnej mise. Optimálna frekvencia je opakovať túto procedúru dvakrát do týždňa.

Cesnakový roztok

Druhá možnosť, ako využiť silu cesnaku v domácnosti, je príprava odvaru, s ktorým budete umývať. Na šálku vriacej vody potrebujete tri strúčiky nakrájaného cesnaku, ktoré nevaríte, len ich do vriacej vody vkladáte, vypnete plameň a necháte 15 minút lúhovať.

Kam s ním?

Pomocou cesnakového odvaru môžete vyčistiť toho viac. Prvá možnosť je opäť toaleta, do ktorej stačí roztok naliať na noc a ráno pomocou kefy dočistiť. Využijete ho rovnako pri čistení a leštení vodovodných batérií, ktoré ostanú krásne lesklé. Odvar sa nebojte dať aj na handru a dezinfikovať kuchynskú linku či dvierka s rúčkami tak na linke, ako aj na chladničke.    

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok